online slots game malaysia
SarajevoVijesti

VIDEO/Kafedžić: Plate i uplate poreza u GRAS-u nisu vršene po zakonu

Želim reći da je ovo jedan od najtežih zadataka za ovaj Ured, i analizom poslovanja GRAS-a utvrdili smo najveći stepen nepravilnosti i korupcije. Sačinili smo iscrpan izvještaj na 60 ak stranica, koji će uskoro biti dostupan javnosti na stranici Ureda za korupciju i upravljanje kvalitetom KS, kazao je Erduan Kafežić, šef Ureda na konferenciji za novinare o “Izvještaju Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS o poslovanju Grasa, po zaključcima Vlade KS”.

Naglasio je kako je analizom utvrđeno da je, u najkraćem , prekšeno 12 zakona I dva zakonska podakta. Kada su u pitanju doznačena budžetska sredstva  GRAS-u  periodu 2008-2018 godine , ona su iznosila 169 miliona, na ime kupovine kupona za penzionere i učenike, nabavke, sanaciju vozila i tramvajske pruge.

Kafedžić je prezentirao finansijski izvještaj i neizmirena plaćanja i dugovanja u ovom preduzeću. Naglasio je da je GRAS-ov dug za porez i doprinose za period od 2019. do 2016. godine iznosi 131 milion KM. Istakao je da uplate poreza i plaća nisu vršene po zakonu.

– Prema evidenciji Porezne uprave FBiH, dug ovog preduzeća za porez i doprinose u periodu od 2009. do 2016. iznosi 131 miliona KM. Dug po osnovu direktnih poreza za navedeni period iznosi oko 199,3 miliona KM. Ured je konstatovao da dug GRAS-a po osnovu indirektnih poreza iznosi oko 31,2 miliona KM – rekao je. 

Navodi da GRAS nije obavio finansijsku procjenu kolektovnog ugovora iako je bilo jasno da njegovo provođenje iziskuje značajna sredstva, niti su planirana sredstva za slučaj tužbi uposlenika. Ipak, 2007. godine izvršeno je povećanje plata. Tužbe zaposlenika prema GRAS-u zasnovane su na razlici koju preduzeće nije bilo u stanju isplaćivati zaposlenicima prema kolektivnom ugovoru. Neke tužbe su odbačene ili je već donesena presuda, a većina je i dalje u postupku. 

GRAS danas ima 1.330 zaposlenih i oko 3.000 tužbi. Preduzeće nije poduzimalo nikakve aktivnosti u vezi roka važenja kolektivnog ugovora koji je trebao prestati važiti 2010. godine, te zbog finansijskog opterećenja preduzeća on prestaje da važi tek 2016. godine. Dugovanja GRAS-a prema zaposlenicima koji su tužili preduzeće iznose oko 15 miliona KM. Prve isplate zaposlenicima po pitanju tužbi počele su 2013. godine, do 2020. godine isplaćeno je 10,7 miliona KM – kazao je. 

Pogledajte kompletnu konferenciju za novinare

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia