online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Veterinarski inspektorat dao preporuke za kupovinu kurbana

U nastojanju da se u što većoj mjeri umanji rizik po zdravlje ljudi, zdravlje životinja i okoliš uoči predstojećeg Kurban-bajrama, a u cilju zaštite prevashodno domaćih poizvođača u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, Veterinarski inspektorat izdao je preporuke za kupovinu i klanje životinja.

Iz inspektorata preporučuju da se kupovina životinja nastoji obaviti samo kod poznatih i pouzdanih proizvođača.

Savjetuju da se prilikom kupovine, obavezno traži dokumentacija koja se odnosi na veterinarsku svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i, po mogućnosti, istu uslikati (posebno bitno jer nisu obezbjeđene vakcine protiv bruceloze).

Klanje životinja nastojati obaviti na organiziranim, za to predviđenim mjestima. Preporučuje se isto obavi u jednoj od klaonica koje ispunjavaju propisane veterinarsko-zdravstvene uslove.

“Klanje u domaćinstvu obavljati samo u slučaju kada isto nije organizovano i tada, u skladu s mogućnostima, nastojati obezbijediti veterinarsko-zdravstveni pregled životinje prije klanja, te trupa i organa nakon klanja. Ukoliko za to ne postoji mogućnost, a postoji sumnja u stanje trupa i organa nakon klanja, potrebno je zatražiti stručno mišljenje mjesnog veterinara ili veterinarskog inspektora”, navodi se u saopštenju Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Takođe se savjetuje da kožice obavezno treba nasoliti i čuvati na hladnom; ostale nusproizvode klanja (crijeva, rogovi i slično, a posebno krv i krv zajedno sa površinskim slojem zemlje gdje se obavilo klanje) zakopati na mjestu koje nema podzemnih voda na dubini većoj od 0,5 metara ispod površine zemlje, u jamu obloženu PVC-e folijom.

Savjetuju da je u toku i nakon klanja obavezno obezbijediti čiste tkanine i dezinfekciono sredstvo za dezinfekciju ruku, noževa i površina (npr. ZOONO preparat na bazi nano čestica posjeduje halal certifikat) a posebno dezinsekciono sredstvo (otopina živog ili gašenog kreča, drvnog luga i slično) za dezinfekciju manipulativnih površina tla.

“Pravna lica koja koriste meso kurbana u svojstvu donacije dužni smo upozoriti da isto mogu koristiti samo ukoliko takvo meso prati veterinarski dokument o zdravstvenoj ispravnosti. Naročito zbog trenutne epidemiološke situacije, bitno je napomenuti potrebu za temeljitim pranjem ruku tokom obreda klanja kurbana i korištenja dezinfekcijskih sredstava”, preporuke su Federalnog veterinarskog inspektorata.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia