online slots game malaysia
BiznisSarajevo

Velika posjećenost u 2022. zaštićenih prirodnih područja KS, 60 do 70 posto strani turisti

Sva zaštićena područja na prostoru Kantona Sarajevo, kojima upravlja Kantonalna javna ustanova (KJU) za zaštićena prirodna područja, bilježe veliku posjećenost u 2022. godini. Radi se o pet područja, Bijambare, Vrelo Bosne, Trebević, Skakavac i Bentbaša.

Direktor KJU za zaštićena prirodna područja Asad Jelešković u izjavi Feni potvrdio je kako konkretne podatke o posjetama imaju za područja Vrela Bosne i Bijambara jer je na tim područjima uveden sistem naplate.

– Spomenik prirode “Vrelo Bosne” posjetio je 286.201 posjetilac s plaćenom ulaznicom. Zaštićeni pejzaž “Bijambare” je posjetilo 57.710 turista. Ove brojke su neznatno manje od rekordne 2019. godine – istakao je Jelešković.

Kada su u pitanju turisti koji su posjetili zaštićena područja, Jelešković ističe da 60 do 70 posto posjetilaca čine strani turisti.

– Prva tri-četiri mjeseca dominiraju turisti iz susjednih zemalja, a u ljetnim mjesecima preovladavaju turisti iz arapskih zemalja – naglasio je Jelešković.

Govoreći o planovima KJU za zaštićena prirodna područja u 2023. godini, Jelešković je istakao da je u planu poboljšanje posjetiteljske infrastrukture koje uključuje sanaciju toaleta i nastavak zamjene mostova na Vrelu Bosne, obnovu staze na Skakavcu do podnožja vodopada, izgradnju staze na Trebeviću Ravne – Vidikovac te izgradnju novog objekta portirnice na Bijambarama.

– Takođe planiramo izmjenu cjenovnika za Vrelo Bosne i Bijambara, zatim implementaciju aktivnosti vezanih za planove upravljanje po sporazumima potpisanim s resornim ministarstvima komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša i privrede KS, Fondom za zaštitu okoliša FBiH i Federalnim ministarstvom okoliša i turizma – kazao je Jelešković. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia