online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Uz pomoć Vlade KS povratnici u Tarevce pokrenuli uspješan projekt uzgoja jagoda

Delegacija Vlade Kantona Sarajevo, predvođena premijerom Edinom Fortom, a u kojoj su bili i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Ivana Prvulović, pravde i uprave Darja Softić Kadenić, te ministar finansija Davor Čičić, posjetila je danas u Modriči i Opštu poljoprivrednu zadrugu Tarevci.   

Ovu savremenu zadrugu, koja djeluje po konceptu ruralnog razvoja u evropskim zemljama, formirali su povratnici u ovo mjesto, s ciljem da se njenim razvojem stvori institucionalna podrška domaćinstvima. Također, u Zadruzi je razrađen i projekt Agro-biznis centra Tarevci, kao institucionalnog nosioca razvoja prerađivačkih kapaciteta.  

Misiju razvoja poljoprivrede, prehrambene industrije, soskog turizma, te ostalih preduzetničkih ruralnih djelatnosti u ovom mjestu, koje se često pominje kao uspješan primjer povratka u entitet Republika Srpska, prepoznala je i Vlada KS, koja je u februaru ove godine, posredstvom Opštine Modriča, sa 46.000 KM podržala uvođenje novog, savremenog načina uzgoja jagoda. To je ovoj zajednici donijelo brojne benefite, u što su se danas uvjerili premijer i ministri.   

– Vlada Kantona Sarajevo nam je pomogla u realizaciji pilot-projekta proizvodnje jagoda na supstratu u četiri plastenika. U njima je 10.500 saksija u kojima je zasađeno 32.000 sadnica stalnorađajuće jagode – naveo je Nahdet Sulejmen, direktor Zadruge. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia