online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Uz ekonomski oporavak, Bosna i Hercegovina treba da se fokusira na otvaranje radnih mjesta

Region Zapadnog Balkana se u 2021. oporavlja od recesije izazvane COVID-19 u 2020. godini, zahvaljujući bržem oporavku od očekivanog, navodi se u najnovijem izdanju Redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan, Zeleni oporavak.
Izgledi za region su značajno poboljšani, pa se sada predviđa rast BDP-a od 5,9 procenata u 2021., nakon pada od 3,1 procenata u 2020.

Kako se ekonomija BiH oporavlja, povećanje stope učešća na tržištu rada i zaposlenosti će ostati od ključnog značaja, da bi rast doprinjeo smanjenju siromaštva. Otklanjanje uskih grla, koja uzrokuju upornu dugotrajnu nezaposlenost, kao što je jačanje učestvovanja na formalnom tržištu rada, naročito za žene, te usklađivanje vještina mladih sa zahtjevima tržišta rada, će biti od ključnog značaja. Izvještaj takođe navodi da institucionalne i reforme upravljanja i dalje predstavljaju ključne izazove na razvojnom putu Bosne i Hercegovine i putu ka članstvu u EU.

Međutim, oporavak je i dalje krhak. Rani znaci upozorenja sa tržišta rada zahtijevaju posebnu pažnju kreatora politika. Gubici radnih mjesta zbog recesije i njenih posljedica nesrazmjerno su pogodili žene i mlade, što bi moglo usporiti napore da se povećaju konstantno niske stope aktivnosti radne snage u regionu. Nezaposlenost mladih porasla je na 37,7 procenata 2021. godine, što je za 5,4 procentna poena više od juna 2020. godine, što je dodatno pogoršalo izglede za zapošljavanje mladih.

„Post-pandemijska budućnost će zahtijevati da zemlje Zapadnog Balkana svoje politike fokusiraju na rješavanje ključnih prepreka stvaranju novih radnih mjesta i ekonomskoj transformaciji, uključujući zelenu tranziciju“, rekla je Linda Van Gelder, direktorica Svjetske banke za Zapadni Balkan. „Svih šest zemalja bi imale koristi od reformi u poslovnom okruženju, upravljanju i digitalizaciji, što bi doprinijelo rastu i smanjilo jaz sa zemljama EU,“saopćeno je iz Svjetske banke

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia