Vijesti

Usvojeni zakoni o koncesijama, o cestama i javnom prijevozu

Skupština Kantona Sarajevo usvojila je danas izmjene i dopune Zakona o koncesijama, Zakon o cestama i Zakon o javnom prijevozu putnika u Kantonu Sarajevo.

Usvojenim Zakonom o cestama,kako je kazao ministar saobraćaja Adnan Šteta, uspostavljena je jasna zakonska regulativa koja do sada nije postojala, kako bi i saobraćaj i javni prijevoz u KS bio što sigurniji i kvalitetniji. 

Ministar saobraćaja KS Adnan Šteta je kazao da je izuzetno bitno da sada, nakon što je donesen Zakon o cestama, Kanton Sarajevo ima jasne zakonske okvire u svim segmentima koji su vezani za saobraćaj i odvijanje javnog prijevoza.

Također, rekao je, Zakonom o javnom prijevozu putnika KS, nakon deset godina, stvara se pretpostavka da se u potpunosti upravlja i reguliše održavanje javnog linijskog prijevoza putnika na području Kantona Sarajevo.

Zakonom se uređuju specifičnosti organizacije javnog prijevoza putnika u KS-u, s obzirom da se radi o komunalnoj djelatnosti javnog prijevoza putnika na urbanom području sa velikim brojem stanovnika na relativno maloj površini.

Definirana je i mreža linija kao jedna od specifičnosti u odnosu na organizaciju javnog prijevoza putnika u drugim dijelovima Federacije BiH.

Također je definirana i obaveza osiguranja javne funkcije prijevoza i održavanja kontinuiteta u ovoj komunalnoj djelatnosti, a definirani su i postupci u slučaju neredovnog održavanja linija, obaveze operatera u slučaju odstupanja od registriranog reda vožnje, te mogućnosti bržeg djelovanja za osiguranje prijevoza u slučaju da neki od operatera ne ispunjavaju preuzetu obavezu održavanja linija.

Zakonom su definirani prioriteti u razvoju javnog prijevoza putnika, a odredbama ovog zakona regulira se i ugovoreni prijevoz učenika za odlazak u obrazovne ustanove i nazad. Zakonom o cestama KS uređuje se kategorizacija javnih cesta, upravljanje cestama i pravni položaj upravitelja.

Ministar Šteta je najavio elektronski sistem naplate karata, a karte će biti jedinstvene za sve kategorije putnika.

Važno je i to da se Zakonom uređuje zaštita cesta i uvjeti odvijanja saobraćaja na cestama, koncesija na javnim cestama, finansiranje javnih cesta, upravni nadzor nad provođenjem zakona, kazne i druga pitanja od značaja za KS iz oblasti cesta.

Voz Pazarić-Željeznička Sarajevo, Šteta je pohvalio saradnju sa Željezicama FBiH, te kazao da je primjetno povećanje broja putnika, Od 3. januara 2022. godine uvodi se nova linija Podlugovi-Ilijaš – Željeznička stanica Sarajevo. Pozvao je sve da 3. januara dođu na promotivnu vožnju.

– Cilj je da građanima damo mogućnost da do centra grada dođu jednim prijevoznim sredstvom – kazao je Šteta i dodao kako ga raduje da postoji veliko interesovanje za vožnju vozom, povećan je broj putnika.

Obećao je da će rekonstrukcija pruge biti ozavršena u predviđenom roku, ali po riječima zastupnika SDA Harisa Zahiragića, rekonstrukcija tramvajske pruge neće biti okončana ni do decembra 2022. godine.

Ministar privrede KS Adnan Delić je kazao da je Zakon o koncesijama jako važan zakon za unapređenje poslovnog ambijenta i uređenje oblasti korištenja prirodnih resursa na području Kantona Sarajevo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.