online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Usvojene Izmjene zakona o raspodjeli javnih prihoda u FBiH, Sarajevu manje oko 85 miliona

Na sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta, Za je glasalo 62 zastupnika, osam je bilo protiv, a pet je bilo suzdržano. Time je odobren prijedlog zakona čiji priređivači u osnovi traže preraspodjelu javnih prihoda po kantonima u Federaciji BiH na način da od ukupnog udjela Kantona Sarajevo, dio bude raspoređen drugim, nerazvijenijim kantonima.

Propisali su da sadašnji koeficijent za raspodjelu Sarajevskom kantonu od 1,9658 (ponder 2) bude umanjen na 1,5. To bi, prema projekcijama, za sljedećih godinu dana, smanjilo prihode Kantonu Sarajevo za otprilike 86 miliona KM. Koeficijent bi svake sljedeće kalendarske godine bio umanjivan za 0,1 posto, do vrijednosti 1,3.

Tokom današnje zastupničke rasprave, protivnici ovakvog zakonskog rješenja su tvrdili da će to Sarajevski kanton dovesti u ozbiljne probleme. Neki su zatražili da Vlada Federacije ponudi zakon kojim bi bile zadovoljne sve strane, zasnovan na analizi i odgovarajućim ekonomskim kriterijima.

Zbog zakona su tokom dana su reagirali i Vlada te Skupština Kantona Sarajevo čiji su predstavnici sa pres-konferencije poručili da bi ukidanje pondera 2 uzrokovalo ekonomske posljedice ne samo po kantonalni budžet već i na ekonomsku stabilnost cijele Federacije BiH. Puni naziv ovog akta je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o preraspodjeli javnih prihoda. Predložili su ga zastupnik Stranke demokratske akcije Salko Zildžić te grupa drugih zastupnika od kojih nisu svi njegove stranačke kolege.

Da bi izmjene Zakona o pripadnosti javnih prihoda stupio na snagu potrebno je da ih usvoji i Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia