online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

Usvojen Zakon o vanrednom usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH

Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine usvojio je danas na vanrednoj sjednici Zakon o usklađivanju penzija ostvarenih po Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.

Novoizglasani zakon je predložio delegat Ivo Tadić kao što ga je u istom tekstu predložio Zijat Mušić, zastupnik u Predstavničkom domu u kojem je prihvaćen mjesecima prije, tada u formi prijedoga.

Prema Tadićevim riječima, Zakonom se ispravlja nepravda jer primjenom Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, isplaćene penzije vojnim osiguranicima, penzionisanim do 28. februara 2018. godine, drastično su veće od penzija njihovih kolega istog ranga penzionisanih od 1. marta te godine.

Povodom sad već izglasanog novog zakona, reagirala su udruženja penzionera iz kojih je organiziran protest uoči današnje sjednice Doma naroda. Povod je što će neki od vojnih osiguranika, prema današnjem zakonu, imati penzije u visini sadašnje plaće, smatraju učesnici protesta, što je favoriziranje pojedinih kategorija u odnosu na ostale penzionere čije su penzije skromne i ne zadovoljavaju osnovne životne potrebe.

Tokom današnje delegatske rasprave u Domu naroda, bilo je i mišljenja da s glasanjem treba sačekati do odluke Ustavnog suda FBiH od kojeg je Federalna vlada zatražila ocjenu ranije, nakon što je prijedlog ovog zakona odobrio Predstavnički dom. 

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia