online slots game malaysia
Vijesti

Usvojen novi Zakon o visokom obrazovanju KS

Zastupnici u Skupštini KS usvojili su novi Zakon o visokom obrazovanju KS sa 19 glasova ZA i 5 protiv – odnosno, Klub SDA.

Naime, prema zvaničnom dokumentu, ovim Zakonom utvrđuje se:

  • sistem, djelatnost, vrste i principi visokog obrazovanja; opća pitanja u
    vezi s vrstama i ciklusima studija i diplomama koje se izdaju; položaj, organizacija i djelovanje visokoškolskih ustanova; strategija razvoja i finansiranje visokog obrazovanja; status, prava i obaveze studenata; status, prava i obaveze akademskog osoblja i drugih zaposlenih na visokoškolskim ustanovama; akademski integritet; Savjet ministarstva za visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo; obaveze i prava Kantona Sarajevo u visokom obrazovanju; nadzor organa Kantona Sarajevo nad radom visokoškolskih ustanova i druga pitanja od značaja za visoko obrazovanje u Kantonu Sarajevo.

Cilj zakona je:

  • stvoriti institucionalni okvir koji će omogućiti efikasan sistem visokog obrazovanja utemeljen na sinergiji nauke, digitalizacije, inovacije uz objedinjavanje infrastrukture, ljudi, inicijativa i institucija u mrežu koja integrira fizički i kibernetički prostor, omogućavajući harmoniziranje sa Evropskim prostorom visokog obrazovanja, što je u skladu sa obavezama koje je Bosna i Hercegovina preuzela na osnovu relevantnih međunarodnih sporazuma.

Iz opozicije smatraju da su pojedini članovi ovog Zakona u koliziji te da se pogoduje privatnim ustanovama, a zamjerke imaju i iz SPUS-a.

Tekst zakona možete pronaći na linku ispod:

https://skupstina.ks.gov.ba/sites/skupstina.ks.gov.ba/files/zakon_visoko_obrazovanje_5.pdf

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia