online slots game malaysia
Vijesti

Ustavni sud RS utvrdio da nije prihvatljiv zahtjev Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda

Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučivalo je danas o pitanju prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u Zakonu o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, koji je Narodna skupština RS izglasala 28. decembra 2022. godine, te utvrdilo da ovakav zahtjev nije prihvatljiv.
 

– Vijeće je, dakle, raspravljalo o prihvatljivosti navedenog zahtjeva, to jest da li postoje procesnopravni uslovi za meritorno odlučivanje o tome da li je osporavanim zakonom došlo do povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda – saopćeno je iz Ustavnog suda RS-a.

U saopćenju se navodi da je podnosilac u svom zahtjevu istakao, u suštini, da je imenovani zakon usmjeren protiv države Bosne i Hercegovine i njenih institucija, da se njime negira Ustav BiH i podjela nadležnosti između države i entiteta, te da je na taj način povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda jer bošnjački narod svoj identitet vezuje za državu BiH koja je ovim zakonom napadnuta.

– Rješavajući pitanje prihvatljivosti zahtjeva Vijeće je utvrdilo da ovakav zahtjev nije prihvatljiv s obzirom na to da se, kao i u više slučajeva do sada, obrazloženje Odluke o pokretanju postupka zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne može smatrati obrazloženjem u smislu odredbe člana 48. stav 1. alineja 2. Poslovnika o radu Ustavnog suda RS.

Vijeće je, naime, ocijenilo da podnosilac zahtjeva nije konkretizovao na koji način je povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda, jer obrazloženje odluke ne sadrži razloge koji se mogu dovesti u vezu s relevantnim odredbama Ustava RS o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda određenih Amandmanima LXXVII na član 70. Ustava RS – navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia