online slots game malaysia
SvijetVijesti

Ustavni sud Hrvatske: Covid potvrde su u skladu s Ustavom

Ustavni sud Republike Hrvatske većinom glasova ustavnih sudaca, s deset glasova za i tri protiv, odlučio je da su covid potvrde u zdravstvenom i sustavu socijalne skrbi u skladu s Ustavom, a najavljeno je kako će se o temi covid potvrda u državnim i javnim službama odlučivati naknadno.

Ustavni sud Republike Hrvatske raspravljao je danas o ustavnosti covid potvrda nakon zahtjeva za ocjenu ustavnosti podnesenih od nekoliko hrvatskih sindikata i većeg broja građana.

Na redovnom stručnom sastanku suci Ustavnog suda odlučivali su o ustavnosti odluke o uspostavi digitalnog sustava covid potvrda, o covid potvrdama koje se odnose na prijem pacijenata u bolnice i za obavezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i sustavu socijalne skrbi.

Predsjednik Ustavnog suda Hrvatske Branimir Šeparović nakon sastanka izvijestio je kako je doneseno nekoliko odluka vezanih uz zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

“Ubuduće, kad stožer donosi odluke, mora obrazložiti svaku odluku koju je donio i načelo razmjernosti, što je nova odluka koju smo donijeli” kazao je Šeparović i nastavio:

“Nacionalni sustav digitalnih covid potvrda kojeg je Vlada Hrvatske donijela i sigurnosna mjera obaveznog testiranja u sustavu zdravstva i socijalne skrbi imaju znanstveno uporište i stožer je nadležan donijeti te mjere. Mjera je prikladna zaštiti zdravlja, mjera nije prekomjerni teret za adresate, nema diskriminacije jer nije bilo obaveznog cijepljenja, a utemeljena je na znanstvenim i stručnim radovima, nema diskriminacije jer svatko ima izbor hoće li se cijepiti ili testirati.”

Naglasio je kako ove odluke Ustavnog suda neće utjecati na referendum za kojeg je završeno prikupljanje potpisa, a očekuje se da će rezultati biti objavljeni u srijedu.

“Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske, prema novoj odluci Ustavnog suda, mora obrazložiti svoje odluke. Sad je vrijeme da se, s ciljem upoznavanja javnosti i građana, detaljno obrazloži zašto su neke mjere u primjeni”, poručio je Šeparović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia