online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Uskoro uspostava holdinga javnih komunalnih preduzeća: Jedinstven račun i tenderi

Vlada Kantona Sarajevo prihvatila je Studiju društveno-ekonomske opravdanosti uspostave holdinga javnih komunalnih preduzeća na području Kantona Sarajevo, te je uputila Skupštini Kantona Sarajevo na razmatranje i usvajanje. Studiju je, u koordinaciji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom – SERDA, izradio Ekonomski institut u saradnji sa Ekonomskim fakultetom Univerziteta u Sarajevu i ENOVA d.o.o Sarajevo.

Kako je obrazložio ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović, formiranje ovog holdinga je intencija i jedna od mjera aktuelne Vlade, zbog čega su i pokrenute neophodne administrativne procedure. Cilj je reforma javnog komunalnog sektora na području Kantona Sarajevo, te iznalaženje rješenja koja bi dovela do efikasnijeg rada javnih komunalnih preduzeća, uz poboljšanje kvaliteta usluga koje pružaju građanima i ostvarivanje ušteda u poslovanju. “Namjera je objediniti administrativne dijelove javnih komunalnih preduzeća, uglavnom u dijelu javnih nabavki, pravnih pitanja i drugih zajedničkih poslova na jednom mjestu, odnosno u okviru holdinga koji bi ubuduće vršio ove poslove. Time će se ostvariti veća učinkovitost i kvalitet u radu, spriječiti povećanje broja radnih mjesta, ali i ostvariti višemilionske uštede u postupcima javnih nabavki koje bi se provodile jedinstveno za sva preduzeća. Bit će omogućena i jedinstvena naplata svih komunalnih usluga na jednom mjestu i preko jednog računa za građane”, naveo je, između ostalog, ministar Hadžiahmetović. Dodao je da su u obzir uzeta i pozitivna iskustva drugih gradova i regija u Evropskoj uniji koji su dokazali djelotvornost organizacije komunalnih preduzeća u formi holdinga. Studija opravdanosti uspostave holdinga trebala bi se naći na narednoj sjednici Skupštine KS.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia