online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Ured za borbu protiv korupcije prezentirao Analizu antikorupcijskog okruženja u KS

Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo danas je javnosti prezentirao Analizu antikorupcijskog okruženja u javnom sektoru za 2021. godinu, a u njemu se navodi da je zapošljavanje i dalje gorući problem kada je u pitanju korupcija u javnom sektoru.

Problem korupcije u javnom sektoru Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS nastoji rješavati strateškim pristupom u kontekstu jačanja antikorupcijskog sistema kantona.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo Erduan Kafedžić izjavio je da je opširni izvještaj dostupan i javnosti na službenoj Internet stranici ureda.

“Da bi smo strateški mogli planirati i jačati antikoruptivni sistem u Kantonu Sarajevo, potrebno je napraviti sveobuhvatnu analizu i doći do pokazatelja problema, podvući crtu, napraviti inventuru i vidjeti koji su to strateški koraci koje trebamo napraviti u narednim aktivnostima. Ovu analizu možete posmatrati odvojeno jer je rasčlanjena na 18 međusobno nepovezanih oblasti, međutim, itekako ih treba posmatrati u cjelokupnom kontekstu. U okviru analize smo izolovali niz novih koruptivnih rizika koji su se javili. Također želim da izrazim zadovoljstvo što je prethodna analiza iz decembra 2020. godine izazvala zaista pozitivne efekte i polučila rezultate koje smo očekivali“, kazao je Kafedžić.


Korupcija je egzistencijalna prijetnja za BiH –

“Sjedinjene Američke Države su ponosne što podržavaju rad Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo. Kao što je naš ambasador ranije ovog mjeseca kazao, ured i njegov rad su model za cijelu BiH“, kazao je savjetnik iz ambasade SAD-a Eric Larson.

Ističući kako se ured suočava s pritiscima od politički povezanih subjekata koji žele zaustaviti njegov rad, Larson je poručio da je to apsolutno neprihvatljivo.

“Korupcija je egzistencijalna prijetnja za BiH. Zemlja doslovno umire, dok mladi bježe i traže prilike u inozemstvu“, upozorio je Larson.

“O razmjerama problema korupcije u BiH i cijeni koju građani plaćaju svjedoči i činjenica da se procjenjuje da su građani oštećeni za tri miliona maraka dnevno zbog korupcije i mita. Svi će se složiti da je riječ o vrlo ozbiljnim navodima, koji zahtijevaju hitnu pozornost političkih čelnika i relevantnih institucija javne uprave, izvršne vlasti i pravosuđa.“

Brešan je dalje kazala da je u izvještaju Evropske komisije navedeno da je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo nastavio bilježiti dobar napredak, ali da ostaje izolovan, iako dobar primjer.

Dodala je da su, zahvaljujući radu ureda, standardi transparentnosti u Kantonu Sarajevo neusporedivo bolji od bilo kog drugog nivoa vlasti u BiH i da je neophodno da i drugi nivoi vlasti slijede taj primjer.

“BiH se mora vratiti na pravi put i početi vraćati povjerenje javnosti u institucije vlasti. EU je spreman pomoći, ali potrebna je pozitivnija saradnja. U konačnici, napredak BiH u pristupnim pregovorima i na cjelokupnom putu ka EU bit će određen vladavinom prava, a posebno mogućnošću da se pokaže solidan rezultat u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala“, zaključila je Brešan.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia