online slots game malaysia
BiznisVijesti

Uprkos velikom broju otkaza, moratorij na kredite zatražilo 30 posto firmi u FBiH

Agencija za bankarstvo Federacije BiH pripremila je drugi set mjera kako bi se pomoglo privrednicima da izađu iz krize nastale pandemijom korona-virusa. Bankama će biti omogućeno da kroz realaksaciju zahtjeva za likvidnost koriste kratkročne izvore depozita, čime će biti oslobođeno dvije i po milijarde maraka za dugoročno kreditiranje privrede. Prvi set mjera podrazumijevao je uvođenje moratorija na otplatu kredita.

Moratorij na kreditne obaveze odobren je za 32.000 klijenata u Federaciji. Ukupno je do sada bilo 35.000 zahtjeva. Prema zahtjevima radi se o iznosu od 3 milijarde maraka, od čega se 800 miliona odnosi na fizička, a ostatak na pravna lica. Likvidnost banaka nije ugrožena, ističu iz Agencije za bankarstvo FBiH. To bi se desilo da je uveden apsolutni moratorij na kredite.

Uprkos velikom broju otkaza i problema u poslovanju, tek 30 posto firmi se odlučilo zatražiti moratorij na kreditne obaveze.

Bankarskom sektoru u našoj zemlji će biti omogućeno da koristi viškove novca, koji su korišteni kao zahtjevi za dugoročnu likvidnost.

Jasmin Begić, TVSA

Pogledajte  

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia