online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Upozorenje: Porast koncentracija PM10 u zraku, u Ilijašu prekoračene i granične vrijednosti za sumpordioksid

Zbog značajnog rasta koncentracija zagađujućih materija u zraku i njihovog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi, kao i prognoziranih vremenskih prilika koje pogoduju lošem kvalitetu zraka, danas je u Kantonu Sarajevo proglašena epizoda “Upozorenje”, uz primjenu interventnih mjera.
Prosječne dnevne koncentracije PM10 čestica u zraku preko 150 µg/m3 zabilježene su na svim mjernim mjestima, osim na Vijećnici gdje je zrak čist.
Najviše izmjerene vrijednosti ovog polutanta za prethodna 24 sata evidentirane na području Ilijaša, gdje su prekoračene i granične vrijednosti sumpordioksida (SO2). Povećane koncentracije S02 na području ove općine, povremeno evidentirane i u protekla tri dana, su posljedica “daljinskog transporta”  tog polutanta iz pravca sjevera, te se kao uzrok smatra emisija iz dimnjaka Termoelektrane Kakanj, o čemu su pravovremeno obaviještene nadležne federalne institucije.
Povećane koncentracije ovog polutanta u zraku, a posebno u kombinaciji sa drugim zagađujućim materijama mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.
Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, sumpor-dioksid znatno pogoršava astmu i hronični bronhitis, uzrokuje pogoršanje srčanih oboljenja, a može izazvati i teža oboljenja.  Najosjetljivije kategorije su osobe sa plućnim i srčanim oboljenjima, te starije osobe, djeca i trudnice.
“Preporuke za stanovništvo u svim zonama zagađenja su, kako za rizične skupine, tako i za zdravu populaciju, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum i koliko mogućnosti dozvoljavaju da borave na čistom zraku na obližnjim planinama. Pri eventualnom boravku na otvorenom treba koristiti zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski, kako bi se djelimično ublažio štetni uticaj lebdećih čestica i čađi. Ne preporučuje se vježbanje i trčanje na otvorenom jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća. Posebno je važno da ograniče kretanje na otvorenom visokorizične grupe stanovništva”, naglašavaju iz Zavoda.
U cilju smanjenja izlaganja stanovništva štetnim materijama, tokom epizode “Upozorenje” zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru.
Podsjećamo, također, da se zabranjuje i izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia