online slots game malaysia
Sarajevo

Uposlenim u komunalnoj privredi linearni mjesečni dodatak na plaću od 100 KM

Novi Kolektivni ugovor za oko 4 500 radnika komunalne privrede u Kantonu Sarajevo danas su u ime Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata komunalne privrede KS potpisali vršiteljica dužnosti premijera KS Darja Softić Kadenić i predsjednik Sindikata Ramiz Gušo.


Ovaj ugovor donosi novu odredbu po kojoj će uposleni u sektoru komunalne privrede u toku ove godine dobiti  linearni mjesečni dodatak na platu u iznosu od 100 KM. Rezultat je ovo pregovora Vlade i Sindikata koji su  pokrenuti još u decembru prošle godine.


U protekla dva mjeseca dogovorili smo tekst novog Kolektivnog ugovora kojim smo zadovoljni i mi kao osnivači i radnici, odnosno Sindikat kao njihov predstavnik. Dogovorenim dodatkom na plaću od neto 100 KM za svakog uposlenog u ovom sektoru želimo stimulisati radnike s manjim plaćama, što procentualnim izmjenama  ne bi mogli uraditi i zato ovo rješenje smatramo pravednijim prema svim uposlenicima”, poručio je ovom prilikom ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Enver Hadžiahmetović.


On je posebno naglasio da će Vlada KS, kako je to i definisano Kolektivnim ugovorom, finansijski pomoći do 50 posto ona komunalna preduzeća koja nisu u mogućnosti isplatiti ove dodatke na plaću u toku ove godine.
Iz Sindikata su izrazili zadovoljstvo novim Kolektivnim  ugovorom, te se posebno zahvalili resornom ministru Hadžiahmetoviću i v.d. premijera Softić Kadenić na razumijevanju i naporima koji su rezultirali finansijskom pomoći, a koja će ublažiti posljedice inflacije i porasta troškova života svih građana, pa tako i uposlenika ovog za Kanton Sarajevo posebno važnog privrednog sektora.

5 1 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia