online slots game malaysia
SvijetVijesti

Univerzitetska studija otkrila da Covid preživljava tri dana na tkanini

Naučnici su otkrili da virusi slični soju koji uzrokuje Covid-19 mogu preživjeti na uobičajeno nošenim tkaninama do tri dana.

Studija Univerziteta De Montfort u Leicesteru testirala je model koronavirusa na poliestru, poliester-pamuku i 100% pamuku.

Rezultati sugerišu da poliester predstavlja najveći rizik, javio je BBC.

Mikrobiologinja dr. Katie Laird, koja je vodila studiju, rekla je da materijali, koji se obično koriste u zdravstvenim uniformama, predstavljaju rizik od prenosa.

Naučnici su pratili stabilnost virusa na svakom materijalu tokom 72 sata.

Rezultati su pokazali da poliester predstavlja najveći rizik od prijenosa, s virusom koji je i dalje prisutan nakon tri dana i s mogućnošću prenošenja na druge površine.

Na 100% pamuku virus je trajao 24 sata, dok je na poliester-pamuku virus preživio samo šest sati.

– Kada je pandemija prvi put počela, nije se znalo koliko dugo koronavirus može preživjeti na tekstilu – rekla je dr. Laird, čelnica univerzitetske istraživačke grupe za zarazne bolesti u DMU.

– Naša otkrića pokazuju da tri najčešće korištena tekstila u zdravstvu predstavljaju rizik za prijenos virusa. Ako medicinske sestre i zdravstveni radnici ponesu uniforme kući, mogli bi ostavljati tragove virusa na drugim površinama – kazala je ona.

Studija je također zaključila da je najpouzdaniju metodu pranja za uklanjanje virusa sa tkanina od 100 posto pamučnog materijala.

Tek kada je korišten deterdžent i temperatura od 67 Celzijusa, virus je potpuno eliminisan.

Studija je pokazala da nije bilo rizika od kontaminacije kada su se čisti predmeti prali onima na kojima su bili tragovi virusa.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia