online slots game malaysia
Biznis

United Grupa postigla dogovor o prodaji infrastrukture tornjeva mobilne mreže kompaniji TAWAL

United Group BV, vodeća telekomunikacijska i medijska kompanija u Jugoistočnoj Evropi, u okviru koje u Bosni i Hercegovini posluje telekomunikacijski operater Telemach BH, i njegovi servisi EON i Total TV, televizija i portal N1 kao i Nova BH, postigla je dogovor o prodaji 100 posto infrastrukture svojih mobilnih tornjeva u Bugarskoj, Hrvatskoj i Sloveniji (TowerCo) kompaniji TAWAL, poslovnici stc Grupe.

Vrijednost TowerCo, koji danas u svom vlasništvu broji 4.800 tornjeva, procjenjuje se transakcijom na 1,22 milijarde eura, što predstavlja EV/2022 EBITDAal (pre MSFI 16) multiplu od 20,1x .

Ova transakcija prva je investicija TAWAL kompanije u evropskom sektoru telekomunikacija. TAWAL je, inače, najveći provajder integrisane IKT infrastrukture u regionu MENA i u svom posjedu ima više od 16.000 mobilnih tornjeva.

– Oduševljeni smo što smo uspješno iskristalisali vrijednost naših tornjeva sporazumom koji nam omogućava da otklonimo globalne makro-ekonomske pritiske i upravljamo njima. Ovo će podržati kontinuirano ulaganje u kompanije iz naše grupe, kako bismo im osigurali da ostanu konkurentne na svojim tržištima. Isto tako, jako smo uzbuđeni što smo pronašli snažnog partnera u TAWAL  kompaniji i tražićemo dalje mogućnosti za saradnju sa njima kako budu širili svoje poslovanje na evropsko tržište –  rekla je Viktorija Boklag, izvršna direktorica United Grupe.

United Grupa je u većinskom je vlasništvu BC Partners, vodeće međunarodne investicijske kompanije. Goldman Sachs bio je finansijski savjetnik za United Grupu tokom transakcije. U ponedjeljak će ova grupa objaviti svoje rezultate za fiskalnu godinu. Uslovi transakcije uključuju dugoročne glavne ugovore o uslugama, kao i ugovor o nivou usluge za naše dalje korištenje infrastrukture telekomunikacijskih stubova nakon završetka transakcije. Zatvaranje transakcije podliježe uobičajenim uslovima i očekuje se da će se finalizovati u drugoj polovini 2023, saopćeno je iz Telemacha BH.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia