online slots game malaysia
KulturaVijesti

Ukupno 850 hiljada za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za BiH

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda potpisao je ugovore o dodjeli sredstava za sufinansiranje šest ustanova kulture od značaja za Bosnu i Hercegovinu za 2023. godinu.
Sredstva iz budžeta Ministarstva kulture i sporta u ukupnom iznosu od 850.000 KM dodijeljena su Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, Historijskom muzeju BiH, Umjetničkoj galeriji BiH, Kinoteci Bosne i Hercegovine, te Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine, kao i Biblioteci za slijepa i slabovidna lica BiH.
Obraćajući se potpisnicima ugovora, ministar Magoda je kazao da zna koliko su ova sredstva neophodna za djelovanje njihovih ustanova, kao i da će učiniti sve u domenu resora da se ustanove kulture od značaja za BiH ne javljaju na javne pozive.
„Naš plan je da se u budžet za 2024. godinu uvrste ustanove od značaja i da imaju svoja grant sredstva. Iskreno se nadam i uvjeren sam da će i Ministarstvo kulture i sporta na federalnom nivou prepoznati značaj ustanova kulture“, kazao je ministar Magoda.
Iskazao je i spremnost na apsolutnu podršku u narednom periodu svim ustanovama kulture. U tom kontekstu pomenuo je Strategiju razvoja kulture KS do 2027. godine, koja definira javne politike, pravce, ciljeve i resurse razvoja sektora kulture, te najavio kako je naredni korak zakon o kulturi.
Trajno rješavanje statusa ustanova kulture od značaja, kao i proširenje njihove liste bit će prioritet ministarstva u narednom periodu”, dodao je ministar Magoda.
Direktori i predstavnici ustanova upoznali su ministra sa postojećim problemima s kojima se ove ustanove suočavaju i iskazali zadovoljstvo dodijeljenim grantom, kojim će, kako kažu, premostiti osnovne potrebe za rad svojih ustanova, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia