online slots game malaysia
SarajevoVijesti

Uklonjeno skoro 3.000 tona otpada, oprani kilometri ulica…


Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo formiralo je prije sedam dana Operativni tim koji provodi akciju uvođenja reda u oblast komunalne čistoće na ulicama Sarajeva.
Nakon samo sedam dana sa ulica Sarajeva uklonjeno je skoro 3.000 tona otpada, oprano i dezinfikovano preko 1,5 miliona m² ulica i javnih površina, uređeno 60 zelenih površina po prijavama građana, dok su komunalni redari obavili 272 pregleda, a više od 80 intervencija imali su i Eko redari. Svaka prijava kabastog otpada realizovana je u roku od 24 sata i isti je uklonjen. Dezinfikovano je šest dječijih igrališta i dvije veće javne površine: At mejdan i plato Skenderija.

Najveći problem na terenu i dalje predstavljaju divlje deponije. Također, i dalje je prisutna neodgovornost pojedinaca koji istresaju otpad na istim mjestima, neposredno nakon njegovog uklanjanja, ali u Ministarstvu su svjesni da će se ovi problemi riješiti tek formiranjem komunalne policije na čemu se intenzivno radi.

Dodali su da će sljedeće sedmice objaviti javni poziv za nove radnike.

„Očekujem da već u ponedjeljak raspišemo javni poziv za program javnih radova putem kojeg ćemo zaposliti 372 osobe za ove radove. Od dodatnih uposlenika preduzeća ‘Rad’ i ‘Park’ bit će u obavezi da formiraju po tri hitna tima koji će izlaziti na teren po svim prijavama. Uvest će se i druga smjena, te rad u dane vikenda“, istakao je ministar.


Kako pritužbe građana i dalje pristižu, ministar je najavio oštrije mjere.

„Od sljedeće sedmice ću naložiti Sektoru za upravljanje projektima i nadzor u stambenoj oblasti, kao i nadležnim inspektoratima pri Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da izvrše kontrolu svih registrovanih upravitelja. Ukoliko se uspostavi da nisu djelovali prema zakonu i upozorenju koje smo im uputili, suočit će se sa oštrim sankcijama“, upozorio je ministar Hadžiahmetović.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia