online slots game malaysia
Vijesti

Udruženja žrtava i svjedoka genocida pozvala premijera Nikšića da se ogradi od izjava ministrice Vlaisavljević

Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Udruženje građana žrtava rata ’92-95′ “16. april Ahmići” uputili su pismo premijeru Vlade Federacije Bosne i Hercegovine povodom, kako su naveli, skandaloznog istupa federalne ministrice kulture i sporta Sanje Vlaisavljević, prenosi Anadolija.

Reakcija udruženja uslijedila je nakon što je ministrica kulture i sporta FBiH Sanja Vlaisavljević tokom televizijskog gostovanja izjavila kako je ratne zločince nakon što odsluže zatvorsku kaznu potrebno rehabilitovati.

“Nakon sramne izjave predsjednice FBiH (Lidije Bradare op.a.) kojom je javno negirala presude MKSJ-a i veličala presuđenog ratnog zločinca, danas je ministrica u Vašoj Vladi Sanja Vlaisavljević, javno podržala i veličala presuđene ratne zločince, praktično negirajući presude i podržavajući stav predsjednice FBiH. Zahtjev se odnosio na televizijski intervju od 10. marta u kojem je predsjednica Bradara ponovila da se ne odriče svojih prijatelja, uključujući i bosansko-hrvatskog ratnog zločinca Darija Kordića. Zaključila je da je Kordić nakon odsluženja kazne ‘očito prestao biti osuđenik za ratne zločine’. MKSJ je presudio da je masakr u Ahmićima (ubistvo 116 civila, uglavnom staraca, žena i djece) 16. aprila 1993. godine zločin protiv čovječnosti”, podsjećaju udruženja, zahtijevajući osiguranje sigurnosti mira i zaštitu žrtava u FBiH.

Ističu da je Dario Kordić, jedan od zapovjednika ove akcije (jedan od vodećih političara i članova najviših struktura Herceg Bosne), osuđen na 25 godina zatvora.

“Pušten je prije isteka zatvorske kazne (odslužio 17 godina) u junu 2014. kada ga je u Busovači dočekao cijeli politički vrh HDZ-a BiH, uključujući i Lidiju Bradaru. Mi nakon ovog izvještaja očekujemo da visoki predstavnik smjeni predsjednicu Federacije BiH. Izjave Vaše ministrice na dan prezentiranja ovog izvještaja u UN-u je izrugivanje pravdi i istini, potkopavanje mira, direktan napad na žrtve, ali i negiranje presuda MKSJ”, poručuju.

Od premijera FBiH traže da se javno ogradi od izjave ministrice Vlaisaljević i poduzme mjere i radnje u cilju zaštite ustavnog poretka i mira u FBiH i BiH i da kao premijer FBiH zaštiti žrtve zločina od negiranja i veličanja zločina i zločinaca.

“U protivnom, smatraćemo da je stav ministrice i stav Vlade na čijem ste Vi čelu”, navodi se u pismu Udruženja žrtava i svjedoka genocida i Udruženja građana žrtava rata ’92-95′ “16. april Ahmići”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia