KulturaVijesti

U Vijeću Evrope otvorena izložba Muzeja ratnog djetinjstva

U Vijeću Evrope u Strasbourgu (Francuska) otvorena je izložba Muzeja ratnog djetinjstva (MRD). Izložbu su otvorili predsjedavajući Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox i Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović. Izložba ”Listen” fokusirana je na kolekciju iz Ukrajine gdje MRD-e od 2020. godine ima ured, ali također donosi nekoliko priča iz Bosne i Hercegovine i sa Kosova, kao i djece koja su izbjegla iz Afganistana i Sirije u Evropu, javlja Anadolu Agency.

Predsjedavajući parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Tiny Kox podsjetio je da se radi o Muzeju dobitniku Muzejske nagrade Vijeća Evrope, te naglasio da kolekcija MRD-a omogućava bolje razumijevanje šta rat zaista jeste. Kox je najavio da će Parlamentarna skupština već tokom ovog zasjedanja raditi na razvoju uputa za države članice kako bi bile usvojene politike o zaštiti djece u ratom izazvanim krizama. Komesarka za ljudska prava Vijeća Evrope Dunja Mijatović podsjetila je da je u Evropi više puta rečeno „nikad više“.

„I pored toga, već više od tri mjeseca rat uništava živote miliona djece Ukrajine. Svaki novi dan rata povećava dugoročne devastirajuće posljedice za djecu, u Ukrajini, i širom Evrope. Imamo zajedničku odgovornost da čujemo glasove djece i da zaustavimo njihovo stradanje“, rekla je Mijatović.

Na otvaranju su govorili i osnivač MRD-a Jasminko Halilović, kao i projekt menadžerica iz ureda MRD-a u Kijevu Svitlana Osipchuk. Halilović je u svom govoru zatražio snažniju podršku Evrope za djecu Ukrajine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.