online slots game malaysia
KulturaSarajevo

U Vijećnici otvorena izložba ‘Građanska kultura Sarajeva’

Otvaranje izložbe „Građanska kultura Sarajeva u Vijećnici“, autorice Indire Kučuk-Sorguč, te svečanost dodjele zahvalnica Sarajkama i Sarajlijama koji su doprinijeli da se sačuva kulturno pamćenje i naslijeđe građanskoga Sarajeva upriličeni su večeras u Vijećnici.

Autorica izložbe, kustosica Indira Kučuk-Sorguč, je kazala Feni da su večeras dodijeljene zahvalnice svim onim građanima i građankama Sarajeva, Sarajkama i Sarajlijama, koji su pomogli u interpretaciji, valorizaciji i generalno u kulturno-antropološkoj studiji, izložbi i prezentaciji kulturnog naslijeđa Sarajeva.

– To su građanke i građani Sarajeva koji su dali materijal, građu i ta građa je meni pomogla da napravim, odnosno da realiziram ovu izložbu, a da istovremeno uradim i jednu znanstveno-istraživačku studiju vezanu za građansko Sarajevo s kraja 19. stoljeća do današnjeg dana. Dakle, nekih 100 godina. Uspjeli smo, 24 Sarajevske porodice su nam dale materijale, priče koje su na jedan atraktivan način prezentirane na ovoj izložbi, ali i u VR formatu. Ovo je prva izložba u Sarajevu, da je urađena i u virtualnoj rezoluciji – kazala je Kučuk- Sorguč.

Podsjetila je da je prezentirana prošle godine u Hanikahu, a od ove godine će biti na web stranici Muzeja Sarajeva.

Vršilac dužnosti direktora Javne ustanove Muzej Sarajeva Igor Radovanović je kazao da Muzej Sarajeva prikuplja i proučava raznu građu, a kustosica Indira Kučuk-Sorguč, uzela je da obradi jednu tematiku koju niko nije radio duži vremenski period, možda čak ni prije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia