online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U školama u KS februar u znaku prevencije vršnjačkog nasilja

Na temelju Instrukcije Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo iz septembra 2022. godine, sve osnovne i srednje škole u KS su u Godišnji program rada škole integrirale realizaciju različitih nastavnih jedinica koje su u funkciji zaštite učenika, njihove sigurnosti i dobrobiti.

Jedna od aktivnosti je i obilježavanje 6. februara koji je proglašen Kantonalnim danom borbe protiv vršnjačkog nasilja u cilju sjećanja na dječaka Denisa Mrnjavca, koji je ubijen na taj dan, prije 15 godina.

Također, sve osnovne i srednje škole su obilježile Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama “Dan ružičastih majica”, koji se obilježava zadnje srijede u mjesecu februaru. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi, inicijativom školskih kolega na kreativan i inteligentan način je spriječeno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško oboljele majke.

Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosile njegove školske kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije međunarodno prepoznatog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja u školama. Na taj način ružičasta majica je postala simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

S tim u vezi, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS je pozvalo sve osnovne i srednje škole da u periodu od 6. do 24. februara sa učenicima svih uzrasta posebnu pažnju posvete realizaciji tema usmjerenih na prevenciju svih oblika nasilja nad i među djecom.

Navedene aktivnosti realizirane su na različite načine u skladu sa uzrastom učenika, a osim toga škole su u saradnji s Međunarodnim forumom solidarnosti „EMMAUS“ obilježile „Dan sigurnijeg interneta 2023“, koji se ove godine obilježavao 7. februara.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia