online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Sarajevu protestna vožnja u znak podrške Bošnjacima u Crnoj Gori

Protestna vožnja u znak podrške Bošnjacima u Crnoj Gori, upriličena je danas glavnim sarajevskim saobraćajnicama, čime su se građani glavnog grada Bosne i Hercegovine na taj način solidarizirali sa sunarodnicima u susjednoj zemlji, koji su se u jeku postizbornih previranja našli na meti verbalnih i fizičkih napada.

Više destina automobila prodefilovalo je centrom grada, uz sirene i istaknute zastave BiH, Crne Gore i Sandžaka, a usput im se pridružilo još sudionika.

Kolona je krenula s lokaliteta Bentbaše i, prema planu organizatora, vožnja je nastavljena cijelim gradom do Ilidže i nazad.

Skup podrške Bošnjacima pod sloganom „Braćo nijeste sami“ organizirali su asocijacije – Bošnjački pokret, Narodni front i Regionalni pokret ‘Ilirska zora’.

– Radi se o građanskoj podršci Bošnjacima i svim ugroženim nacionalnim manjinama u Crnoj Gori nakon višednevnog divljanja velikosrpske, četničke politike s porukama koje neodoljivo podsjećaju na poruke koje su prethodile opsadi Sarajeva i genocidu u BiH – kazao je je predsjednik Bošnjačkog pokreta Sejfudin Tokić uoči polaska autokolone.

Dodao je kako je Bosna i Hercegovina matična država svih Bošnjaka, ma gdje bili, te da je u nedostatku adekvatne reakcije struktura vlasti u Crnoj Gori i međunarodne zajednice, reakcija građana Sarajeva s porukama mira, logična i očekivana.

Tokić je istaknuo kako „grad Sarajevo koji je preživio najtežu opsadu u novijoj historiji nema pravo na šutnju, te da, naprotiv, mora dići glas protiv poruka koje su pokušaj reinkarnacije politike koja je počinila najveće zločine i stradanja“.

Predsjednik Regionalnog pokreta Ilirska zora Mahir Žiško kazao je kako se radi o skupu koji pokazuje kako je Sarajevo kao grad stradanja, koji je uz ogromne žrtve preživio u minulom ratu, svim svojim bićem i svim svojim srcem uz Bošnjake Crne Gore.

Naveo je kako su zbog epidemioloških mjera, koje su na snazi usljed pandemije Covid-19, organizatori skupa podrške sugerirali da ovom događaju ne prisustvuju građani koji su iskazali spremnost da se pridruže mirnom šetnjom.

Inače, dešavanja u Crnoj Gori i napadi kojim su nakon izbora u toj zemlji izloženi Bošnjaci, naišli su na brojne osude zvaničnika i institucija u BiH i šire, uz zahtjeve da nadležne institucije Crne Gore urgentno reagiraju kako bi vinovnici nemilih dešavanja bili primjereno sankcionirani, te kako bi se odlučno zaustavili  napadi, prijetnje i provokacije.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia