online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Sarajevu održana međunarodna dječija konferencija “Bosančica”

 organizaciji Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Bošnjačke nacionalne fondacije, u Sarajevu je od 13. do 15. septembra 2022. godine održana Međunarodna dječija konferencija “Bosančica”.

Na konferenciji, čiji je pokrovitelj Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS, učestvovala su djeca iz Srbije i Crne Gore čiji je maternji jezik bosanski, kao i djeca iz sarajevskih osnovnih škola kao domaćini.

U okviru programa djeca su posjetila kulturno-historijske znamenitosti, kao sto su Muzej ratnog djetinjstva, Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, staro gradsko jezgro, Vrelo Bosne…

Bio je upriličen i kviz o poznavanju bosanskoga jezika, pisanje eseja, crtanje motiva Sarajeva, a pobjednici su nagrađeni simboličnim nagradama.

„Bila je to i divna prilika za druženje i stvaranje prijateljstava među vršnjacima iz triju zemalja. Zaključeno je kako je posebno značajno osvježiti postojeće i graditi nove institucionalne veze između regije i Bosne i Hercegovine održavanjem edukacija i radionica fokusiranih na poznavanje bosanskoga jezika i historije. Budućnost novih generacija je u kontinuiranom obrazovanju, učenju maternjeg jezika i upoznavanju s djelima bosanskohercegovačkih pisaca“, navode iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Napominju i da je Ministarstvo prepoznalo značaj bosanskog jezika kao ključne spone između onih koji ga koriste u zemljama regiona. Dogovoreno je da ovi susreti postanu tradicionalni, ali da u njima učestvuju i djeca iz cijele Bosne i Hercegovine, te Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Kosova.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia