online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Sarajevu obilježena 31. godišnjica pogibije heroine Fadile Odžaković Žute

Umjetničkim programom Kultura sjećanja “Majka Hava i hiljaduljetna Bosna”, u srijedu je u Multimedijalnoj sali JU “Fonda Memorijala KS” obilježena 31. godišnjica pogibije heroine Fadile Odžaković Žute.

Fond Memorijala Kantona Sarajevo je na tom događaju predstavio video posvećen Fadili Odžaković Žutoj, koji je dio projekta “Dokumentarna memorija”. Program ima za cilj ekranizaciju 111 značajnih datuma, događaja i ličnosti iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. – 1995. godina.

Fadila Odžaković Žuta, rođena 14. marta 1958. godine u Potkozarju, ostavila je neizbrisiv trag u historiji Sarajeva. Teško je ranjena na lokalitetu Orlića na Žuči 18. septembra 1992., a u bolnici je preminula dva dana kasnije. Bila je pripadnica Prve motorizovane brigade. Godinu dana nakon pogibije, posthumno je odlikovana najvišim ratnim priznanjem “Zlatni ljiljan”, a 1994. godine nagrađena “Ordenom zlatnog grba sa mačevima”.

Povodom obilježavanja godišnjice pogibije Fadile Odžaković Žute, prisutnima se obratila ministrica odgoja i obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, koja je istakla važnost očuvanja kulture sjećanja.

“Svjedočimo hrabrosti jedne od najhrabrijih među nama, hrabrosti jedne žene. Ponosna sam na društvo koje baštini sjećanje na one koji su bili najhrabriji među nama. Takvo društvo je garant da ćemo nastaviti njegovati svoj put slobode, da ćemo ga nastaviti čuvati i stalno unapređivati”, rekla je Hota-Muminović.

Događaju su prisustvovali i učenici i profesori nekoliko srednjih škola s područja Kantona Sarajevo, što dodatno naglašava važnost kulture sjećanja u obrazovanju mladih i izgradnji budućnosti.

U okviru programa obilježavanja godišnjice, izvedena je i poema “Havo majko koliko ti je srce?” autora Sabita Bekte. Poema je posvećena svim majkama nevino ubijenih i ispričana sudbinom Have Tatarević, majke šestorice ubijenih Bošnjaka Prijedora, koja je sama postala heroine Bosne.

“Smatram vrlo bitnim da o strahotama pričaju i pišu preživjeli kako bi budućim generacijama ostavili važna svjedočenja o potaknuli na njegovanje naše kulture. Mislim da je veoma važno podsjećati na to, jer kratkotrajno pamćenje i zaborav mogu doprinijeti ponavljanju istih grešaka”, rekao je Bekto.

U programu su učestvovali i umjetnici iz Bosne i Hercegovine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia