Bosna i HercegovinaVijesti

U RS-u vakcine prvi primaju medicinari koji rade s COVID pacijentima

– U Republici Srpskoj prvi će vakcine primiti zdravstveni radnici koji rade s COVID pacijentima na sekundarnom nivou, a prema riječima predstavnika Instituta za javno zdravstvo RS sačinjen je plan vakcinacije prema kojem su, u skladu s količinama vakcina koje stignu, prioritetne grupe zdravstveni radnici u sekundarnom i primarnom nivou te zaposleni i korisnici u staračkim domovima, javlja Anadolu Agency .

Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo, rekao je da su u toku razgovori o nabavci vakcina iz Rusije, kao i o tome da li će u pitanju biti 200.000, 300.000 ili 400.000 doza.

Zeljković je istakao da se očekuje da će kroz GAVI entiteti RS i Federacija BiH dobiti po par hiljada doza, koje će se u RS-u odmah distribuisati na terenu.

Jela Aćimović, epidemiologinja u Institut, navela je da nakon vakcinacije prioritetnih kategorija, slijedi vakcinacija starijih od 65 godina, oko 125.000 osoba, a sljedeće su osobe s hroničnim oboljenjima koja su podloga za COVID-19. Naredna faza je radno sposobno stanovništvo s određenim prioritetima kao što je nastavno osoblje, zaposleni u vrtićima, policija…

Zeljković je rekao da će preko COVAX mehanizma prve količine biti manje i neće biti skladištene nego korištene odmah, a krajem januara očekuje se oprema, donacija UNICEF-a te će se moći skladištiti više desetina hiljada doza.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.