online slots game malaysia
KulturaVijesti

U Potočarima predstavljanje slikarskog opusa ‘Exodus’ Safeta Zeca

Povodom 25. godišnjice genocida u Srebrenici, Grad Sarajevo u saradnji sa Memorijalnim centrom Srebrenica-Potočari i Ateljeom Safet Zec, 7. jula u Potočarima će predstaviti “Exodus”, slikarski opus jednog od najistaknutijih bosanskohercegovačkih umjetnika, Safeta Zeca.

Opus se sastoji i od dodatna tri ciklusa djela – “Ruke na licu”, “Suze” i “Zagrljaji”, a iz Italije je, uz podršku Grada Sarajeva, dopremljen u Potočare.

Na ovim platnima autor je radio posljednjih 20 godina, inspirisan pijetetom prema ljudskim tragedijama – tragedijom Srebrenice, tragičnom ljubavnom sagom sarajevskih Romea i Julije, Boška i Admire, i temi odlaska i bježanja, sa fokusom na djeci kao posebnim žrtvama, u kojoj triptih “Dijete” inspirisan poznatom pričom nastradalog dječaka Alana aludira na savremenu tragediju migranata.

Gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka kazao je danas na pres-konferenciji da je “naša obaveza prema žrtvama i njihovim porodicama da tragediju u Srebrenici trajno ugradimo u kolektivnu memoriju, da pamtimo, podsjećamo, opominjemo”.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia