online slots game malaysia
Bosna i Hercegovina

U ponedjeljak počinje isplata uvećanih penzija, prosječna penzija sada 674 KM

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić najavio je jutros početak isplate majskih penzija, prvih penzija nakon vanrednog usklađivanja penzija koje će se od mjeseca maja trajno isplaćivati svim penzionerima u Federaciji BiH.

“U razgovoru s penzionerima odmah s početka preuzimanja mandata upoznati smo s njihovim neodobravanjem donošenja odluke o vanrednom usklađivanju penzija koju je prethodna Vlada donijela bez konsultacija s njima. Mi smo imali razumijevanja za njihove prigovore i u skladu s analizama Fonda penziono – invalidskog osiguranja i našim analizama u Ministarstvu predložili smo Vladi revidiranje odluke iz aprila, što je Vlada prihvatila i u drugoj polovini maja donijela Odluku kojom je izvršeno usklađivanje penzija za 2023. godinu počev odmah od mjeseca maja”, podsjetio je Delić.

Naveo je da je ovo povećanje trajno, kao i da će već se početkom naredne godine raditi redovno, ali i vanredno usklađivanje penzija.

Shodno ovom vanrednom usklađivanju penzija, najniža penzija za maj iznosi 538,27 KM, zajamčena 642,40 KM, dok je najviša penzija 2.626,42 KM. Najveći broj penzionera, njih 358.471 korisnici su prosječne penzije koja sada iznosi 674,68 KM. Za maj penzija će biti isplaćena za 436.337 korisnika, a iz Fonda penzijsko – invalidskog osiguranja isplatit će se oko 260 miliona KM.

Početak isplate penzija preko jedinstvenog računa trezora Federacije BiH najavljen je za ponedjeljak, 5. juna ove godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia