SarajevoVijesti

U Općoj bolnici u Sarajevu otvoren novi Covid odjel

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu danas je otvoren novi Covid odjel. Raspolaže sa 44 bolnička kreveta i četiri donirana respiratora, a prostire se u prizemlju objekta na površini od 961 kvadratni metar. 

Rekonstrukciju objekta finansirala je Vlada Kantona Sarajevo uz donacije Kraljevine Norveške i UNDP-a.

 – Danas našem gradu Sarajevu poklanjamo ovu bolnicu. Želim da poručim građanima Sarajeva da smo ovakvim objektom mnogo toga dobili i ovaj dan ćemo svi zapamtiti – kazao je na pres-konferenciji v.d. direktor Opće bolnice “Prim. dr. Abdulah Nakaš” prof. dr. Ismet Gavrankapetanović.

Istakao je da Opća bolnica trenutno ima pet Covid odjeljenja koja rade, uključujući intenzivnu njegu, teško oboljele i kritično oboljele bolesnike.

– Novi odjel će raspolagati sa 44 kreveta sa svim pratećim sadržajima – dodao je Gavrankapetanović.

Također se osvrnuo na rad Opće bolnice i zahvalio svim uposlenicima.

–  Ono što je ova bolnica pružila građanima Sarajeva će sigurno ostati zabilježeno u nekim godinama i generacijama. S ponosom možemo reći da neovisno od težine vremena u kojem smo živjeli, svi zajedno strahovali, dijelili nade, strahove, tuge, bolesti, ipak smo ponosni na ovo teško vrijeme – istaknuo je on. 

Dosadašnji premijer Vlade KS Mario Nenadić smatra da je značaj ovog odjela tim veći što je formiran u vrijeme pandemije, a vrijednost mu je oko 1,8 miliona KM.

– Moramo da pogledamo okruženje, zemlje susjedstva koje su ovakvom vremenu otvarale šatorske i druge kapacitete, zbrinjavali pacijente na druge načine. Mi smo zahvaljujući UNDP-u i norveškoj Vladi uspjeli u ovakvom složenom teškom periodu osposobiti moderan evropski objekat za liječenje – dodao je Nenadić.

Također je istakao odličnu saradnju sa predstavnicima Vlade Federacije BiH koja je odobrila korištenje tog objekta.

Na pres konferenciji je također istaknuto da se u narednom periodu očekuje realizacija i druge faze radova te će objekt u konačnici imati kapacitet za više od stotinu pacijenata.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.