online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U općini Stari Grad otvoren punkt Hitne pomoći

U općini Stari Grad otvoren je prvi punkt Hitne medicinske pomoći koji će od danas biti na raspolaganju građanima 24 sata, a nalazi se u neposrednoj blizini zgrade Općine Stari Grad, te ima osiguran ulaz iz ulice Tekija čikma, kao i iz ulice Obala Kulina bana 24.

Punkt će djelovati tako što će se i dalje pozivi Hitnoj pomoći upućivati u jedinstveni dispečerski centar (124), odakle će se prosljeđivati prema ekipi u ovom punktu, te će se tako postići da hitna mnogo brže dolazi na intervenciju po pozivu građana iz ove općine.

Kako ističu iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć, ovo će biti periferni punkt medicinsko-terenskih ekipa koje će većinom biti na terenu, ali će isto tako primiti i sve pacijente koji im se obrate direktno u punktu.

Prostorije za otvaranje punkta obezbijedila je Općina Stari Grad koja je izdvojila skoro 20.000 KM za njihovu adaptaciju, dok je opremanje izvršio Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS.

Kako je istakao načelnik Hadžibajrić, odavno je postojala ideja da se ovakav punkt otvori u Starom Gradu, ali nije bilo političke volje i spremnosti za njenu realizaciju. Izrazio je zadovoljstvo što je sada postignut dogovor, te će građani imati kvalitetniju uslugu i bržu medicinsku pomoć.

– Ovo je vrlo značajno za naše građane. Imajući u vidu gužve u saobraćaju i udaljenost zdravstvenih ustanova, veoma je važno da otvaramo ovakve punktove jer kada se radi o spašavanju ljudskih života i sekunde mogu biti presudne. Drago mi je što smo otvorili ovaj punkt i što će našim građanima uvijek biti na raspolaganju i vozilo hitne pomoći sa najsavremenijom opremom i medicinski tim koji će im ukazati pomoć – izjavio je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Ministar zdravstva KS Haris Vranić je istakao da je ovo veoma značajan korak u povezivanju lokalne zajednice sa sistemom zdravstva.

– Zahvaljujem se načelniku Hadžibajriću koji je to prepoznao i uključio se među prvim načelnicima i dao svoj lični doprinos u otvaranju jednog dijela zdravstvene zaštite, a to je punkt medicinske pomoći u općini Stari Grad koji će biti od velikog značaja za građane Starog Grada, što ne znači da ga i drugi građani neće moći koristiti. Pozivam i ostale načelnike da se uključe u ovakve vidove akcija da zajedno popravljamo zdravstvenu uslugu na nivou Kantona Sarajevo – istakao je ministar Vranić.

V.d. direktorice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć dr. Amra Bašić Živadinović kazala je da se otvaranjem ovakvih punktova stvara mogućnost brže intervencije na mjestu samog incidenta.

– Uzimajući u obzir broj stanovnika i veliki broj privrednih subjekata, te veliki broj turista u Starom Gradu, ovo je zaista odličan potez i mislim da će svi imati koristi od hitne medicinske pomoći u ovim prostorijama – izjavila je dr. Bašić Živadinović.

Ministar finansija KS i dopremijer Davor Čičić čestitao je načelniku i ministru zdravstva i kazao  da je ovo iskorak i da ovakve stvari treba raditi i u svim drugim lokalnim zajednicama.

Početku rada prvog punkta Hitne pomoći u općini Stari Grad prisustvovali su i predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad Mirza Batalović, zamjenik predsjedavajućeg Malik Garibija, pomoćnica načelnika za privredu Aldiana Kavazović, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić, koordinator za vakcinaciju KS Ademir Spahić, te uposlenici Zavoda za hitnu medicinsku pomoć KS, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia