online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U KS počinje implementacija Programa HPV vakcinacije, zaštita od raka grlića materice

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99% slučajeva povezuje sa humanim papiloma virusom (HPV). Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV vakcinacijom, ako se otkrije u ranoj fazi rak grlića maternice se može izliječiti.  Međutim, iako je gotovo u potpunosti preventabilan, svake sedmice u prosjeku tri žene preminu od raka grlića maternice u Bosni i Hercegovini.

Kako je rekao dr Enis Hasanović, direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo: „ Do sada nismo imali program primarne prevencije- kroz HPV vakcinaciju, koja je jedini način da se spriječi pojava ovog karcinoma. Ako uzmemo u obzir da je ovaj karcinom na taj način potpuno preventabilan i može se spriječiti ili veoma rano otkriti, onda je i jedna jedina smrt od ovog karcinoma, u razvijenim društvima, nedopustiva“.

Danas je poznati uzročnik koji izaziva rak grlića maternice, a to je najčešće infekcija humanim papilloma virusom (HPV). Ovaj uzročnik je prisutan kod svih žena kojima je rak grlića materice dijagnosticiran. Vakcinacija protiv HPV infekcije je iznimno važna, jer se na ovaj način skoro sasvim sprečava nastanak karcinoma cerviksa i kondiloma. Od 2006. godine je u preko 160 zemalja odobrena primjena HPV vakcina te je uvedena u nacionalne programe imunizacije u najmanje 40 zemalja. MI želimo dostići taj standard”, istakla je prof. dr. Aida Pilav, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

U cilju podizanja svijesti stanovništva o značaju HPV vakcinacije biti će organizovana kampanja koju će podržati UNFPA ured u BiH.

Program vakcinacije protiv HPV-a u Kantonu Sarajevo će poslužiti kao model za ostale dijelove BiH. Na ovaj način doprinosimo ostvarivanju prava na tjelesnu autonomiju i ciljeva Strategije za ubrzanje eliminacije raka grlića maternice prema kojem do 2030.godine države trebaju postići da 90% djevojaka u dobi do 15 godina bude vakcinisano protiv HPV-a“, rekao je John Kennedy Mosoti, predstavnik UNFPA, Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija za Bosnu i Hercegovinu.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia