online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U KS po prvi put počinju preventivni pregledi ranog otkrivanja raka dojke, grlića materice i debelog crijeva, raspisan Javni poziv za zdravstvene ustanove

Primarni cilj Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za ovu godinu je podizanje svijesti stanovništva o očuvanju svog zdravlja. U skladu sa tim, po prvi put počinju preventivni pregledi u okviru pilot projekta „Rano otkrivanje raka dojke, grlića materice i kolorektalnog Ca“ u zdravstvenom sistemu Kantona Sarajevo.

Kroz edukacije i edukativne kampanje uticat će se na stvaranje navika za vršenjem redovnih pregleda. Pored toga, bit će sprovedena sveobuhvatna promotivna kampanja podizanja svijesti o bitnosti prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, s posebnim osvrtom na skrining programe prevencije i ranog otkrivanja raka dojke, raka grlića materice i raka debelog crijeva.

Ministarstvo zdravstva je u tu svrhu raspisalo Javni poziv za sufinansiranje provođenja preventivnih pregleda, a pravo učešća imaju sve registrovane javne i privatne zdravstvene ustanove, svih nivoa zdravstvene zaštite u KS. Dodatne informacije o Javnom pozivu zainteresirani mogu pronaći na službenoj stranici ministarstva www.mz.ks.gov.ba i Vlade KS. Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave.

Realizacijom ovog projekta očekuje se da će se pregledati po 4.000 zdravih žena i muškaraca sa područja Kantona Sarajevo u svakoj od kategorija navedenih rizičnih bolesti, kako bi se omogućila prevencija ili eventualno rano otkrivanje ovih bolesti.

Sredstva za ovu namjenu planirana su u Budžetu Kantona Sarajevo za 2022. godinu i iznose ukupno 750.000 KM.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia