SarajevoVijesti

U KS novih 98 slučajeva zaraze koronavirusom

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u protekla 24 sata, potvrđeno je 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Ovaj broj je rezultat analize provedene nad 473 uzorka prikupljena 30. i 31. decembra prošle godine. Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripadaju 54 zaražene osobe, odnosno njih 55,10 posto, i u samoizolaciji su od ranije.

U isto vrijeme, 126 osoba se oporavilo od COVID – infekcije, što je podatak koji i dalje potvrđuje nastavak pozitivnog trenda, prema kojem je u našem kantonu registrovan veći broj oporavljenih u odnosu na broj novozaraženih osoba. Na klinikama i u Izolatoriju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na Podhrastovima (88) i Općoj bolnici „Prof.dr. Abdulah Nakaš“ (56) hospitalizirane su 144 osobe.

Od ovog broja pet na KCUS-u i jedan pacijent u Općoj bolnici koriste mehaničku potporu respiratora pri disanju. Na neinvazivnoj ventilaciji nalazi se sedam pacijenta. Sa ovog bolničkog liječenja otpuštena je 21 osoba. Nažalost, desila su se i dva smrtna ishoda u liječenju, tako da je broj umrlih uzrokovan koronavirusom povećan na 383.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno 1.200 slučajeva zaraze koronavirusom. Od 30. januara 2020. godine do 1. januara 2021. godine ukupno je registrovano 24.318 zaraženih osoba koronavirusom, od kojih se njih 22.735 oporavilo od zaraznog oboljenja Covid-19. U periodu od 18.12.2020. godine do 01. januara 2021. godine, na osnovu preporuka epidemiologa, rješenjima inspekcije ili Ministarstva zdravstva KS naloženo je 1.348 samoizolacija. „Kako bi smanjili opasnost zaraze Corona virusom pored pravilnog nošenja maske vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke, te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa“, poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS. Podsjećaju i da se sve preporuke i smjernice za ponašanje u vrijeme pandemije mogu naći na web stranici www.zzjzks.ba

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.