online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U KCUS urađena obdukcija pacijenta pozitivnog na Covid -19

 U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu urađena je obdukcija Covid -19 pozitivnog pacijenta. Postupak obdukcije proveden je u obdukcijskoj sali Odjela mrtvačnice s prosekturom Klinike za patologiju, citologiju i humanu genetiku KCUS.

Prema riječima direktorice dijagnostičkih disciplina Klinička patologija Sandre Vegar Zubović, citologija i humana genetika KCUS-a je kroz prethodni period pandemije COVID-19 uspjela zadovoljiti materijalno-tehničke uvjete za obdukciju Covid-19 pozitivnih pacijenata, te je obaviti.

– Pacijent je primljen u KCUS, gdje je i preminuo. Prije obdukcije urađen je post-mortem test na Covid-19 i ustanovljeno da je pacijent pozitivan. Ovo je prva obdukcija u KCUS koja je bila Covid -19 pozitivna i urađena je uz sve mjere lične i tehničke zaštite. U proteklim mjesecima smo radili u uvjetima potencijalnih Covid-19 pozitivnih pacijenata, ali nismo do danas imali slučaj Covid -19 pozitivnog tijela. Nakon učinjene obdukcije tim na čelu s Nurijom Bilalović je izvršio i dodatne analize uzroka smrti – pojasnila je Vegar Zubović. 

Generalna direktorica KCUS Sebija Izetbegović je izjavila da je ekipa patologije u cjelosti opremljena za rad obdukcija, čime se potvrđuje da KCUS funkcionira u punom kapacitetu i u krizi izazvanom Covid – 19. Napomenula je da tim s Klinike za patologiju predvođen Nurijom  Bilalović potvrdio, danas izvedenom obdukcijom kako funkcionira besprijekorno i u vanrednim situacijama.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia