online slots game malaysia
SarajevoVijesti

U Hadžićima pojačane kontrole okupljanja na javnim mjestima

Na vanrednom sastanku najodgovornijih osoba zaduženih za sigurnost građana Općine Hadžići, zakazanom zbog migranske krize, upućen je apel nadležnim institucijama i odgovornim osobama da sa svoje strane poduzmu sve kako bi se situacija poboljšala. 

To podrazumijeva rasterećenje postojećih kampova Blažuj i Ušivak, ubrzavanje procedura kako bi se omogućilo provođenje postupka udaljavanja i readmisije u zemlje porijekla.

Sastanak je zakazao načelnik Općine Hadžići Hamdo Ejubović povodom nedavnog ubistva jednog sugrađanina od strane migranta u ilidžanskom naselju Otes.

Sastanku su prisustvovali načelnik Policijske uprave Hadžići Nusad Ajanović, komandir Policijske stanice Hadžići Asim Merdanović, predstavnik IOM BiH Enes Kaljanac te Muris Selimović, predstavnik Službe za poslove sa strancima BiH.

Sigurnosna situacija na području Kantona Sarajevo je jako teška zbog velikog broja migranata na malom prostoru te postoji bojazan da se takva situacija ne prenese i na općinu Hadžići. Više od 60 odsto migranata koji se nalaze na prostoru BiH su smješteni u kampove Ilidža i Hadžići te bilo kakav novi prihvat migranata je neprihvatljiv, saopćeno je iz Općine Hadžići.

Kako se navodi, Općina Hadžići najoštrije će se usprotiviti bilo kakvom novom smještaju migranata na području općine.

Potrebno je, poručuju u saopćenju, da nadležne institucije pod hitno sačine plan rješavanja migrantske krize sa jasnim rokovima i zaduženjima.

Općina Hadžići je zatražila od IOM-a i Službe za poslove sa strancima BiH te od odgovornih u Migrantskom kampu Ušivak da ograniče kretanje migranata, pogotovo u večernjim satima te da se pooštri kućni red kampa. Zatraženo je od organa sigurnosti da vrše dodatne kontrole okupljanja na javnim mjestima i ugostiteljskim objektima, navodi se u saopćenju.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia