online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U Federaciji BiH u srijedu Dan žalosti

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine danas će na vanrednoj sjednici, a na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, donijeti Odluku da se Dan žalosti proglasi u srijedu, odnosno isti dan kad i u drugom enitetu kako bi se poštovanje ubijenima u Gradačcu odalo isti dan na teritoriji cijele BiH.

Naime, kako je najavio federalni ministar rada i socijalne politike, Adnan Delić, koji je pokrenuo ovu inicijativu odmah po nemilim dešavanjima u Gradačcu, Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje ove inicijative na Vijeću ministara sazvana je vanredna sjednica Vlade FBiH na kojoj će biti usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u ovom entitetu.

– S obzirom da je Vlada entiteta Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, Vlada FBiH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, te je samo iz tog razloga odlučeno da je Dan žalosti u FBiH također u srijedu. Na taj način, uprkos neproglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. augusta 2023. godine – kazao je ministar Delić.

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine. Tradicionalno, mediji Dan žalosti ispoštuju prilagođavanjem svojih programskih šema u skladu s prilikom, a na javnim mjestima dozvoljeno je organizovanje i održavanje kulturno-zabavnih programa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia