online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U Federaciji BiH u protekla 24 sata testirano više od 400 osoba, na koronavirus pozitivno deset

 U protekla 24 sata u Federaciji BiH, entitetu u Bosni i Hercegovini, testirano je ukupno 416 osoba, od kojih je deset pozitivno na koronavirus, poručio je danas u Sarajevu član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar.

“U protekla 24 sata u Federaciji BiH testirano je 416 uzoraka, od kojih je deset pozitivno na COVID-19. Sa današnjim danom, na prostoru Federacije BiH testirano je 9.957 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 739 osoba. Nešto češće je COVID-19 potvrđen kod žena, 54 posto, dok je kod muškaraca 46 posto”, rekao je Pehar. 

Posmatrano po kantonima, potvrdio je da je u Hercegovačko-neretvanskom registrovano 227 pozitivnih osoba na koronavirus, Sarajevskom 99, Zeničko-dobojskom 98, Tuzlanskom 82, Zapadnohercegovačkom 75, Unsko-sanskom 66, Herceg-bosanskom 36, Srednjobosanskom 33, Bosansko-podrinjskom kantonu 20 i Posavskom tri. 

“Na bolničkom liječenju bilježimo 67 pacijenata koji su pozitivni na COVID-19, od kojih je devet na respiratoru. Sa današnjim danom bilježimo i 115 oporavljenih pacijenata. Do danas je u Federaciji BiH potvrđeno 30 smrtnih slučajeva koje vežemo za ovu novu virusnu bolest COVID-19”, pojasnio je Pehar.

Kako je kazao, 53 posto su muškarci, 47 žena i dvije trećine umrlih su u dobnoj skupini preko 65 godina. 

“Mjere koje smo planirali i u saradnji sa našim sugrađanima realizirali, daju nam za pravo da mislimo da smo napravili dosta dobar posao. Kako će teći epidemije koronavirusa ovisi najviše o svima nama, o mjerama koje će vrijediti i načinima na koji ćemo se svi trebati pridržavati tih mjera. Ako te mjere budu ispoštavane na način kako planiramo, drugi val virusa možda i neće biti velika prepreka za naš zdravstveni sistem”, rekao je Pehar. 

Dodao je da o prestanku epidemije još prerano govoriti. 

U Bosni i Hercegovini je više od 1.200 potvrđenih slučajeva koronavirusa. Gotovo 350 osoba se oporavilo, a preminulo 50.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia