online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U dijelu BiH, Srbiji, Crnoj Gori i S. Makedoniji počela nova školska godina

U Srbiji, dijelu Bosne i Hercegovine, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji danas je počela nova školska godina 2021/22. uz blaže epidemiološke mjere u odnosu na prošlu godinu i povratak većine učenika u školske klupe.

U Hrvatskoj će nastava početi u ponedjeljak, 6. septembra, dok je na Kosovu i u Albaniji odgođena za 13. odnosno 27. septembar, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan dio učenika osnovnih i srednjih škola u Bosni i Hercegovini se u školske klupe vraća danas, dok ostali s nastavom počinju u ponedjeljak, 6. septembra.

U Federaciji BiH, jednom od dva bh. entiteta, planirano je da školska godina počne s učenicima u školskim klupama i interaktivnom nastavom u učionicama uz poštivanje epidemioloških mjera. U ovom entitetu do prije nekoliko dana nije bilo poznato na koji način će se realizovati nastavni proces, s obzirom na to da je obrazovni sistem podijeljen po kantonima i svaki od njih je imao pravo da donese odluku o načinu izvođenja nastave.

Na osnovu odluke kantonalne Vlade, u Kantonu Sarajevo nastava će se od danas odvijati u učionicama uz poštivanje svih propisanih mjera iz preporuka Federalnog kriznog štaba. Nastavu u školskim klupama od danas također počinju i učenici Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog i Bosanskopodrinjskog kantona.

Početak nove školske godine u Hercegovačko-neretvanskom kantonu zakazan je za ponedjeljak, 6. septembar, kao i Zapadnohercegovačkom, Posavskom, Srednjobosanskom i Unsko-sanskom kantonu, te Kantonu 10.

– Za nastavnike u RS-u obavezno nošenje maski –

U manjem bh. entitetu Republici Srpskoj (RS) redovna nastava također počinje danas. Vlada RS-a je prošle sedmice usvojila zaključke po kojima učenici kreću u škole od danas, a časovi će im trajati 45 minuta, za razliku od prošle školske dogine kada su razredi dijeljeni na dvije grupe a časovi su trajali po 20 minuta.

Prema preporukama entitetskog ministarstva prosvjete i kulture maske će biti obavezne za nastavnike, a za učenike samo prilikom kretanja i odgovaranja.

Obrazovni proces u Brčko distriktu počinje 6. septembra, a nastava će se također odvijati u učionicama.

Najveći dio školske godine 2020/2021, đaci osnovnih i srednjih škola u BiH imali su online nastavu. S padom broja zaraženih, nakon trećeg vala korona virusa, krajem proljeća, omogućen je kombinovani model nastave u kojem se dio procesa obavljao online, a dio u učionicam

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia