online slots game malaysia
KulturaVijesti

U Četvrtoj gimnaziji na Ilidži otvorena izložba “32” povodom Dana nezavisnosti BiH

Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida i Muzej život u Sarajevu pod opsadom u saradnji sa Četvrtom gimnazijom Ilidža organizovalo je izbložbu “32” u povodu obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Izložba predmeta i svjedočenja žrtava agresije na Bosnu i Hercegovinu je koncipirana kao pokretni muzej kojim će kroz kulturu sjećanja biti obilježena borba za nezavisnost Bosne i Hercegovine.

“Na ovoj izložbi spajamo saradnju, odnosno naše predmete iz muzeja, naše arhive i likovne radove učenike Četvrte gimnazije. Cilj je da obilježavamo Dan nezavisnosti BiH kroz kulturu sjećanja koja predstavlja vid očuvanja kulturnohistorijskog naslijeđa BiH, pogotovo iz perioda agresije. Izložba je koncipirana na ličnim predmetima i pričama žrtava agresije na BiH iz cijele zemlje”, rekla je Belma Zulić, kustosica Bosanskih muzeja sjećanja.

Izdvojila je priču o preživljavanju i snalažljivosti djece za vrijeme agresije na BiH.

“Imate priliku vidjeti tamburu koja je ručno pravljena. Izradili su je dvojica braće iz Srebrenice. Jedan od njih je Osman Avdić. Tambure su bile način da se preživi, jer su izrađivane instrumente prodavali kao suvenire ili poklone pripadnicima UN-ovih snaga i na taj način su zarađivali da prehrane svoju porodicu”, kazala je Zulić, istakavši da su Bosanski muzeji sjećanja spremni za nove projekte u budućnosti.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia