online slots game malaysia
Bosna i HercegovinaVijesti

U BiH najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima

Izbor profesije je jedna od najvažnijih odluka koje pojedinci trebaju donijeti u životu i zbog toga trebaju biti jako pažljivi kada budu donosili tu odluku.

– Kada je riječ o visoko obrazovanim osobama (VSS) najtraženija zvanja su ona koja se tiču IT sektora (IT inžinjer, softver inžinjer), zatim inžinjer elektrotehnike, građevinski inžinjer, diplomirani farmaceut, doktor medicine-specijalista – navodi Muamer Bandić direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH.

Ističe, također, da osim tih zvanja, po broju oglasa traženi su i diplomirani ekonomisti i pravnici, s tim što zbog hiperprodukcije ovog kadra njih ima i najviše na evidencijama nezaposlenih.

– Pored ekonomista i pravnika, i dalje je najveći broj nezaposlenih visokoobrazovanih osoba među kriminalistima, politolozima, žurnalistima, socijalnim radnicima. Veliki broj je i profesora engleskog jezika, te profesora razredne nastave – ukazao je Bandić.

Najveća potražnja za radnicima sa srednjom stručnom spremom (SSS), kako je istakao, jeste za prodavače i ugostitelje, posebno školovane konobare, dok su i dalje traženi operateri za unos podataka i radnici u call-centrima. Od osoba sa srednjom stručnom spremom na evidencijama nezaposlenih je najviše ekonomskih tehničara, mašinskih tehničara, maturanata gimnazije, medicinskih sestara i poljoprivrednih tehničara.

– Kada je riječ o radnicima sa VKV i KV kvalifikacijom, najtraženiji su šivači, varioci, tesari, zidari, bravari – kazao je.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia