online slots game malaysia
BiznisVijesti

U aprilu bruto naplata prihoda UIOBiH pala za 155,8 miliona KM

U Bosni i Hercegovini je u aprilu zaustavljen trend rasta prihoda od indirektnih poreza zbog djelovanja koronavirusa na ekonomiju BiH.

Po preliminarnom izvještaju Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, u aprilu je bruto naplata prihoda  pala za 155,8 miliona KM ili  23,4 posto.

Zbog smanjenih isplata povrata PDV-a, neto deficit naplate je ipak manji i iznosi 119,5 miliona KM, navodi se u izvještaju Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIOBiH.

Neto naplata je za 22,2 posto manja nego u aprilu 2019., a veliki pad naplate prihoda u aprilu anulirao je ostvareni suficit u naplati iz prvog kvartala 2020. 

Kumulativna bruto naplata prihoda za četiri mjeseca 2020. manja je za 96,7 miliona KM u odnosu na naplatu u istom periodu 2019.

Istovremeno su isplate povrata bile manje za 41,8 miliona KM, što je ublažilo ukupne negativne rezultate kumulativne naplate, te je u konačnici neto naplata indirektnih poreza manja za 54,6 miliona KM, odnosno  2,7 posto.

Veliki pad prihoda u aprilu ostvaren je u najvećoj mjeri u naplati PDV-a (-28,2 miliona KM), te putarine (-13,2 miliona KM) i carina (- 12,9 miliona KM), dok je rast jedino zabilježen u naplati prihoda od akciza (+ 10,2 miliona KM), zahvaljujući većoj naplati akciza na duhanske prerađevine od 8,4 procenta. 

Od tempa ublažavanja mjera zavisit će i tempo oporavka prihoda od indirektnih poreza u nastavku godine.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia