online slots game malaysia
SarajevoVijestiZanimljivosti

TVSA: Zbog aktuelne situacije turističke agencije u Sarajevu mijenjaju svoju ponudu

Pandemija korona-visrusa idealna je prilika da se Bosanci i Hercegovci okrenu domaćem turizmu. Nakon što je Hrvatska uvela obaveznu samoizolaciju za građane Bosne i Hercegovine, mnogi su odustali od ljetovanja u tojj zemlji. Istovremeno, turistički radnici u Neumu neočekivano imaju pune ruke posla, a očekuje se veći dolazak turista u narednom mjesecu..

Početkom godine Los Angeles Times je napravio listu top-deset zemalja koje biste trebali posjetiti u 2020. godini. Na listi se našla i Bosna i Hercegovina. Ovaj ugledni magazin preporučuje se posjetu Sarajevu, Mostaru i Međugorju opisujući Sarajevo kao olimpijski grad, Mostar kao mjesto ljetnog festivala i skokova sa Starog mosta, te Međugorje kao popularnu destinaciju za vjernike. Nakon pandemije korona-vuirusa, sve je izvjesnije da će ove destinacije u naredom periodu u većem broju obilaziti domaći turisti. To ne bi smjelo biti prepreka da turizam u našoj zemlji nastavi s rastom.

“Nama ostaje za nauk odnosno pod moranjem da se okrenemo sebi da korisitimo naše resurse. Sva putovanja koja su građani namjeravali da provedu izvan BiH izgleda da će morati provesti ovdje. MI imamo kvalitet, mi imamo ponudu”, rekao je Menso Duraković, predsjednik Turističke zajednice Mostar.

Nakon što je Hrvatska uvela obaveznu samooizolaciju od 14 dana za građane Bosne i Hercegovine i turističke agencije prilagodile su se novim zahtjevima.

Prema statističkim pokazateljima, u Kantonu Sarajevo je porastao broj posjeta domaćih turista. Primjetno je da su njima u Sarajevu posebno aktraktivni muzeji koji čuvaju sjećanje na period agresije, ali i posjeta hotelskim kompleksima na planinama u okolini grada.

„Ono što je specifično za Sarajevo da vi možete žičarom za 8 minuta doći o do planina. Ne znam koliko su naši gledaoci upoznati mi imamo 25 muzeja u Sarajevu. Svake godine raste taj broj. Imamo novi Muzej iluzija, Muzej ratnog djetinjstva. Također imamo najposjećejniji muzej prošle godine, a to je bio Muzej tunel spasa“, rekla je Azra Džigal, direktorica Turističke zajednice KS.

„Kanton Sarajevo ima velike turističke potencijale, pogotovo što se tiče obilaska planina, etno-sela ili posjeta neistraženim lokacijama kakvo je selo Umoljani.  Napominjemo da vikenda počinje i ljetna sezona na Bjelašnici i Igmanu. Podjećamo i na druge turističke bh. bisere: Mostar, Hutovo blato, Kravice, Una, Blagaj”, rekao je Malik Pirtić, uposlenik turističke agencije…

Namik Vatrenjak, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia