online slots game malaysia
SarajevoVijesti

(TVSA/VIDEO) – ZZJZ KS: Vakcinacija najučinkovitija zaštita od koronavirusa

Važnost vakcine zasniva se na činjenici da ovaj lijek uči naša tijela da se bore protiv zaraze i trenutno predstavlja jedini izlaz u borbi protiv koronavirusa. Međutim, sigurnost i uticaj vakcine po opće zdravlje mnoge dovodi u nedoumicu kada je u pitanju imunizacija. Činjenica je da postoji mogućnost nuspojava, ali isto tako dokazano je da su koristi vakcine mnogo veći od potencijalnih rizika.

Vakcinisanje protiv koronavirusa je dobrovoljno, a kako bi se otklonile sumnje  i odgovorilo na brojna pitanja građana, Zavod za javno zdravstvo KS izdalo je obrazloženje sa napomenama o važnosti imunizacije, te iznijelo činjenice kada je riječ o vakcinaciji određenih kategorija stanovništva.

KO SE MOŽE VAKCINISTATI:

MOGU LI DJECA PRIMITI VAKCINU?

Ne preporučuje se vakcinacija djece i adolescenata ispod 16 godina

MOGU LI OSOBE SA AUTOIMUNIM BOLESTIMA PRIMITI VAKCINU?

Vakcinisati se mogu osobe sa autoimunim bolestima koje nemaju kontraindikaciju na vakcinu.

MOGU LI IMUNOKOMPROMITIRANE OSOBE PRIMITI VAKCINU?

Vakcinu mogu primiti i Imunokompromitirane osobe jer one mogu biti izložene većem riziku od oboljevanja od COVID-a 19.

MOGU LI OSOBE SA KOMORBIDITETIMA PRIMITI VAKCINU?

Također, efikasnost i sigurnost vakcinacije dokazana je i kod osoba koje imaju hipertenziju, dijabetes, astmu, bolesti pluća, jetre i bubrega, hroničnu infekciju HIV-om, hepatitis C i B.

MOGU LI TRUDNICE PRIMITI VAKCINU?

Ne preporučuje se vakcinacija trudnica

MOGU LI DOJILJE PRIMITI VAKCINU?

Dojilje koje se nalaze u grupi kojoj je preporučena vakcinacija trebala bi imati priliku da se vakcinišu kao i sve druge osobe. Nakon vakcinacije ne preporučuje se prekidanje dojenja.

MOGU LI OSOBE S ALERGIJAMA PRIMITI VAKCINU?

Kod osoba sklonih alergijama jedina kontraindikacija  jeste alergijka reakcija na jedan od sastojaka vakcine. Navedene osobe potrebno je promatrati najmanje 30 min nakon imunizacije. Osobe koje su imale alergijsku reakciju na prvu dozu ne trebaju primiti drugu dozu vakcine. Hrana, kontakt i sezonske alergije se ne uzimaju kao mjere opreza.

Vakcinacija osoba koje su prebolile koronavirus preporučuje se najranije mjesec dana nakon izliječenja, odnosno pozitivnog PCR testa kod asimptomatskih osoba. Zaraziti se koronavirusom nakon imunizacije može:

VAKCINACIJA OSOBA KOJE SU PREBOLILE KORONAVIRUS

  1. Osoba koja je bila u kontaktu sa virusom prije nego što se vakcinisala, tako da je u trenutku vakcinacije bila u inkubaciji;
  2. Osoba koja je bila u kontaktu sa virusom u toku 10-tak dana u kojima se tek razvijaju antitijela;
  3. Osoba koja je primila prvu dozu vakcine i nije imala dovoljan titar zaštitinih antitijela.

Iz zavoda za javno zdravstvo KS napominju da kao i kod drugih vakcina i lijekova, postoji mogućnost nuspojava. A kao najčešće izdvajaju su bol na mjestu uboda, glavobolja, umor, bolovi u mišićima, povišena temepraturu, drhtavica, mučnina, bol u zglobovima. Također se ističe da do sada nisu zabilježeni ozbiljni sigurnosni problemi.

Detaljnije informacije o vakcinaciji protiv koronavirusa mogu se naći na web stranici https://www.zzjzks.ba/

Marina Jeina, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia