online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Zastupnica Neira Dizdarević uputila inicijativu za pokretanje pilot-projekta vraćanja dječije stomatologije u osnovne i srednje škole

Zastupnica u Skupštini KS Neira Dizdarević uputila je inicijativu Ministarstvu zdravstva za pokretanje pilot – projekta vraćanja dječije stomatologije u osnovne i srednje škole. Cilj je prevencija.

Oralno zdravlje kod djece, prema istraživanju objavljenom na stranici Zavoda za javno zdravstvo Federacije ocijenjeno je kao loše. Broj karioznih, izvađenih i plombiranih zuba kod djece dobi do 12 godina je pet, 36 ili jednostavnije više od 5 zuba, što je četiri puta više od indeksa Svjetske zdravstvene organizacije.  Skoro polovina djece ove dobi ima neku ortodontsku anomaliju. U inicijativi zastupnica Dizdarević navodi kako je u uzrastu od 7-18 godina karijes zastupljen sa preko 80 posto.

„Smatram da bi Kanton Sarajevo, barem u formi pilot projekta, trebao uspostaviti službu dječije preventivne stomatologije na principu funkcionisanja školske medicine. Polažem velike nade u uspjeh ovog projekta kojim bi se svoj našoj djeci omogućila redovna kontrola oralnog zdravlja, ali i edukativni sadržaji zbog kojeg bi se prema istom i sami odgovornije ophodili“, rekla je Neira Dizdarević, zastupnica u Skupštini KS.

Ministar zdravstva Haris Vranić u telefonskom razgovori kazao je da još nije dobio inicijativu zastupnice Dizdarević. Podržava inicijativu i dodaje kako se nada da će ona pobuditi interesovanje nekoga ko će moći finansirati taj projekt. Inicijativu pozdravljaju i u Udruženju direktora, čija predsjednica kaže da je to osjetljivo pitanje. Osim toga potrebno je utvrditi a li postoje kadrovski i materijalni uvjeti za to.

„Jako je poželjno da djeca imaju jednake uvjete za obrazovanje i zdr. brigu, bez obzira  n to da li je škola negdje bliže centru grada ili na periferiji. Ukoliko bi samo određene škole dobile tu i mogućnosti, to bi ujedno bila i privilegija što bi dodatno pojačalo određene neujednačenosti u školama“, istakla je Erzumana Dizdarević, predsjednica Udruženja direktora OŠ KS.

KEP indeks, ili prosječan broj pokvarenih, popravljenih i izvađenih zuba povezan je sa socijalnim statusom. Ako uzmemo u obzir da je u odnosu na Njemačku, Veliku Britaniju ili Dansku više od 5 puta veći, onda se može reći da je BiH i po ovom parametru država niskog standarda. Prevencija kao i kod svake bolesti je dio rješenja. U suprotnom, bolest uznapreduje, pa je liječenje teže, ali i skuplje.

Amra Butković, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia