online slots game malaysia
Vijesti

TVSA/Video: Zakon o zaštiti na radu FBiH ima brojne nedostatke, smatraju stručnjaci

Novim Zakonom o zaštiti na radu FBiH uvodi se načelo prevencije, kako bi se spriječilo nastajanje povreda. Posebno su tretirane one kategorije radnika koji rade opasne poslove. Podzakonskim aktima u narednih godinu dan,a te oblasti se moraju jasnije definisati, kažu u Ministarstvu rada FBiH. Stručnjaci smatraju kako ovaj Zakon ima brojne nedostatke. Ni prijedlozi svih sindikalnih organizacija nisu uvaženi.

Zaštita na radu u FBiH do sada je bila tretirana zakonom starim 30 godina, a podzakonski propisi iz ove oblasti bili su još stariji. Prije nekoliko dana Parlament FBiH donio je novo zakonsko rješenje, u kojem je akcenat stavljen na prevenciju. Kod poslodavaca gdje radnici obavljaju poslove s povećanim rizikom, uvodi se institut povjernika za zaštitu na radu, kao i procjena rizika za svako radno mjesto.

U Sindikatu trgovine i uslužnih djelatnosti FBiH nisu zadovoljni donesenim Zakonom. Njihove primjedbe nisu uvažene – jer ovaj sindikat nije članica Ekonomsko-socijalnog vijeća. Radnici u trgovini su česta meta pljačkaša i nisu dovoljno zaštićeni. Iz Sindikata će tražiti da se u trgovinama i uslužnoj djelatnosti obavezno uvede zaštita i videonadzor.

Stručnjaci na radu smatraju kako su nadležni napravili dosta propusta. I pored donošenja Zakona o zaštiti na radu, radnici u građevinskom sektoru neće biti zaštićeni na najbolji način.

Iz Ministarstva rada i socijalne politike FBiH podsjećaju kako već postoji pravilnik o radu u građevinarstvu. Ali i ovaj pravilnik će biti dodatno izmijenjen. Usvajanje i provedbu podzakosnih akata će činiti Vijeće za zaštitu na radu, koje će činiti predstavnici vlade, sindikata, poslodavaca te stručnjaka iz oblasti zaštite na radu.

Pitanje zaštite na radu danas je posebno aktuelno zbog novonastale situacije usljed pojave pandemije izazvane širenjem korona-virusa. Radna mjesta i radna okolina su detektovani kao izvori zaraze, zbog čega je od izuzetne važnosti da se primjenom načela prevencije, uz procjenu rizika na svakom radnom mjestu utvrde i primjene odgovarajuće mjere zaštite koje će rezultirati sprječavanjem zaraze na radnom mjestu.

Jasmin Begić, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia