online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/VIDEO/Za mlade u KS na raspolaganju 113 stanova, po povoljnijim cijenama

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović i ministar privrede KS Adnan Delić održali su press-konferenciju. Govorilo se, između ostalog, i o Hotelu Igman koji će biti ponuđen potencijalnom kupcu, i to na prijedlog Nadzornog odbora ZOI-ja 84. Uvjet je da se nakon kupovine u toku tri godine ulaže novac u ovaj objekt.

Vlada KS i resorno ministarstvo su ove godine pristupili novom modelu osiguranja uvjeta za stanogradnju namijenjenu mladim osobama. Kako je pojasnio ministar, za razliku od subvencioniranja kupovine stanova za mlade određenim novčanim iznosima, što je bila praksa prethodnih godina, novi model predinvestiranja osigurava kupovinu stanova po znatno povoljnijim cijenama za ovu populaciju.

Ovom Javnom pozivu prethodio je javni poziv na kojima su se mogli javiti i privatni investitori koji su spremni uzeti učešće u ovakvom modelu.

– Nažalost, nije nam se javio očekivani broj privatnih investitora i nismo zadovoljni sa tim. Prijavila su se svega tri firme koje su zadovoljavale uvjetee. Po tom osnovu dobili smo 13 stanova. Najveći broj stanova, njih 100, osiguran je preko kantonalnih stambenih fondova, što znači da nam je ove godine, po ovom projektu na raspolaganju 113 stanova – istakao je ministar Hadžiahmetović.Privatne firme su osigurale četiri stana na Ilidži, sedam stanova u Buča Potoku i dva stana u Vrtovima Riverine. Fond KS za izgradnju stanova je ponudio 30 stanova u Vogošći, u naselju Rosulje, 50 stanova u centru Ilijaša i 20 stanova u naselju Šip, općina Centar. Uvjeti za apliciranje po ovom Pozivu su starosna dob između 18 i 38 godina, da su državljani BiH, da imaju prebivalište u KS te da ne posjeduju nekretninu u svom vlasništvu.

Komisija će bodovati stručnu spremu aplikanata, broj članova domaćinstva, dobivene priznate nagrade, invalidnost, pripadnost boračkim populacijama. Prednost će imati bračni, odnosno, vanbračni partneri.

– Veličina stanova se kreće od 31 do 86 kvadratnih metara, čija je cijena od 56.000 KM do 165.000 KM. Kada umanjimo njihove cijene sa po 25 000 KM, koliko će Kanton Sarajevo predinvestirati za svaki stan, tada će se cijene kretati od 31.000 KM do 140.000 KM za najskuplji stan – pojasnio je ministar.

Oglas će biti otvoren 30 dana, nadležna komisija će provesti proceduru nakon čega će resorni ministar utvrditi konačnu listu mladih koji će ostvariti ovo pravo.

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia