online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Vlada KS osigurala 2.000 vaučera za građane Srbije

Srbija je u aprilu donirala 20 000 vakcina protiv COVID-19 za građane Kantona Sarajevo. Vlada Kantona Sarajevo je u znak zahvalnosti odlučila da sufinansira boravak srbijanskih turista u Sarajevu. Naime, 2000 turista iz Srbije dobiće elektronske vaučere u vrijednosti od po 200 maraka. Vlada Srbije napraviće listu svojih građana koji će dobiti elektronske vaučere odnosno e-kupone.

Elektronske vaučere u vrijednosti od po 200 maraka Vlada KS je osigurala za 2000 turista iz Srbije. Turisti će vaučere moći koristiti do 30. decembra. Riječ je o građanima Srbije koji će imati bar jedno noćenje odnosno dvodnevni hotelski smještaj u glavnom gradu BiH. Obrtnici podržavaju ovaj potez nadležnih.  

“Nadamo se da će građani Srbije koji inače dolaze u zadnjih par godina u velikom broju u Sarajevo i BiH, nadam se da će ovo popravit i poboljšati situaciju koja je nakon ove dvije godine bila izuzetno teška za sve obrtnike na području KS”, rekao je Naser Idrizagić, predsjednik Obrtničke komore KS.

U koliko teškoj situaciji se zbog pandemije i malog broja turista nalaze obrtnici slikovito je opisao kazandžija Ismet Huseinović.

“Trebalo bi to da se održi ovaj zanat, da ne propadne. Da nam ne bude čitava Baščaršija Kazandžiluk. Ako vam nestane ova ulica, onda će nestati i Baščaršije. Onda ćemo imati pite i ćevape”, istakao je Ismet Huseinović, kazandžija.

Ugostitelji kao i obrtnici imaju velike gubitke zbog pandemije COVID-19. Dolazak turista u sarajevske hotele indirektno će, kažu, pomoći i obrtnicima.

“Objekti u centru grada, u Starom Gradu, posebno, očekuju priliv posjetilaca iz okruženja i posjetilaca iz inostranstva i ja se nadam da će tako biti, da će tim ljudima omogućiti da opstanu i da njihova egzistencija ne dođe u pitanje”, rekao je Emir Terzić, ugostitelj.

 “Intencija je upravo da se olakša ugostiteljskom, hotelijerskom segment, a samim tim, inercijom turisti će posjećivati i Ilidžu i Baščaršiju. Oni su najinteresantnije destinacije i samim tim će obrtnici imati određene finansijske koristi”, rekao je Idrizagić.

Vlada Kantona Sarajevo izdvojila je 400 000 maraka za finansiranje boravka turista iz Srbije. Na ovaj način žele zahvaliti Vladi Srbije za donaciju 20 000 vakcina protiv COVID-19 za građane Kantona Sarajevo.

Amer Martinović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia