online slots game malaysia
SarajevoVijesti

TVSA/Video: Veliki broj naših sugrađana emotivnim porukama se oprašta od Jovana Divjaka

Jovan Divjak bio je čovjek iz naroda. O njegovom životu svjedočit će mnogobrojna djela, kako prije, tako tokom ali i nakon agresije na našu zemlju. U vremenima kada su se agresorske snage uveliko pripremale za početak četverogodišnjeg terorisanja građana Bosne i Hercegovine, za njega nije bilo dileme na koju stranu stati, koga braniti i od koga. Svjedoči to i nekadašnji komandant Prvog korpusa Armije RBiH Vahid Karavelić koji posebno ističe Divjakov odnos prema borcima.

„Ja mislim da nema bataljona, brigade, divizije ni korpusa koju Jovan Divjak u ratu nije obišao i stigao do mnogih boraca na prve linije odbrane. Jovan Divjak je pred sam početak rata bio napadnut od JNA, a radi čega, radi njegovog odnosa prema BiH i zbog njegovog interesa i ljubavi prema BiH, kako ono znamo reći: Srbijanac a bosanac“, rekao je Vahid Karavelić, komadant Prvog korpusa Armije BiH.

Karavelić dodaje da je Divjak bio veliki protivnik rata, no izbora nije bilo. Pamti, dodaje, mnoge događaje. Jedan mu se posebno urezao u sjećanju.

Za građane Sarajeva, gubitak nemjerljiv upravo iz razloga što je, kako kažu bio blizak sa svima, uvijek srdačan i uvijek među njima, to ga je kažu i izdvajalo u odnosu na ostale.

Svoj doprinos Bosni i Hercegovini Jovan Divjak nastavio je davati i nakon agresije kroz Udruženje Obrazovanje gradi BiH. Zahvaljujući njemu hiljade mladih koji nisu bili u mogućnosti, kroz stipendije ali i razne druge načine dobijalo je mogućnost za školovanje a zatim i zaposlenje. Elma, Adis i Amir, bivši stipendisti objašnjavaju nam kakvu je ulogu u njihovim životima imao kako su ga zvali „čika Jovo“.

„Čika Jovo je nama svima bio zamjenska uloga očeve figure. Meni je čika Jovo uvijek bio tu za diplomski, magistarski. Dolazio je na svadbe naše, bio je kum djeci naših stipendista, tako da sve to nije samo u generalu nego u jednoj osobi bila tu uvijek za nas i uz nas, šta god da je trebalo“, kazala je Elma Drinjakovi’, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“.

 „Veliki je ovo gubitak za osobe kao što smo mi, isto tako bivši stipendisti, što smo toliko godina bili sa njim u dobrim i lošim trenucima, pomaganju, suzama, sreći, smijehu“, rekao je Adis Šabić, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“.

Bivši stipendisti, a danas članovi Udruženja imaju jednu želju:

 „Da čika Jovo ne ostane upamćen samo po slučaju Dobrovoljačke, nego da bude upamćen kao osoba koja je podijelila stipendija u vrijednosti oko 13 miliona maraka, dala pomoći oko 6 hiljada djece i dosta imala uticaja na obrazovanje i razvoj mladih individua“ , kazao je Aamir Durmišević, Udruženje „Obrazovanje gradi BiH“.

 „Jovan Divjak je zaista historijska ličnost. Hvala mu na svim djelima koje je učinio za sve nas, i da mu je lahka bosanska zemlja“, rekao je Karavelić.

Nedim Selimbegović, TVSA

0 0 vote
Article Rating

Show More
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x

Koristimo kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregleda web stranice slažete se s uvjetima korištenja.

trusted online casino malaysia